Na het heerlijke eten van de BBQ is het een keer tijd om hem weer eventjes op te bergen, maar hoe doe je dat goed? Onderhoud aan je BBQ is belangrijk om de levensduur te verlengen, zodat je lekker lang kan genieten van die heerlijke gerechten! In 4 stappen je BBQ opbergen, daar gaan we...
Reinig de roosters
Je begint met het opstoken doe dit tot een maximum van 220 graden om vervolgens je rooster schoon te borstelen. Het opstoken is niet nodig om de keramiek aan de binnenkant weer wit te krijgen. Dit doe je om de achtergebleven vetresten op je accessoires schoon te branden en te borstelen. Het rooster is het makkelijkst schoon te maken, als deze nog warm is. Anders gaan deze resten verbranden en roken, wat een ongewenste smaak aan je volgende bereiding kan geven. Probeer daarom gebruik te maken van druippannen, zodat je keramiek schoon blijft en en je het schoonbranden kan beperken. Wil je al deze stappen snel in een video zien? Thomas legt de stappen uit!
Buitenkant van je BBQ
De buitenkant van je BBQ even goed schoonmaken met de kamado cleaner en een doek. Wanneer je toch lekker bezig bent, neem je ook het onderstel mee. Zorg ervoor dat de kamado afdroogt, voordat je de protector aanbrengt. De protector is alleen bedoeld voor kamado’s met een glanzende glazuurlaag. De protector breng je aan met een pluis vrije doek. Door je kamado periodiek te onderhouden voorkom je onnodige slijtage in het Ultieme Kamadoboek vind je alles wat je moet weten van monteren en onderhoud tot de lekkerste recepten van jouw kamado!
Schoorsteen van je BBQ
Na enige tijd kan het zijn dat de schoorsteen vast gaan zitten, wanneer je deze niet schoonmaakt en ontvet. Vergeet deze dus ook niet te ontvetten met de kamado cleaner en te behandelen met de Cast Iron Spray!
Drogen en opbergen
Belangrijk is om je kamado droog op te bergen en na het schoonmaken van je BBQ de onderste schuif en de schoorsteen open te laten staan. Op deze manier voorkom je schimmelvorming. Voordat je de BBQ toedekt met een hoes is het verstandig om de zijplankjes er van af te halen. Ze passen vaak niet lekker in de hoes en om eventuele schimmelvorming te voorkomen. Je kunt je BBQ nu afdekken met een hoes. Wanneer je je kamado een lange tijd niet gebruikt is het belangrijk om regelmatig de hoes van je kamado te halen. Afhankelijk van de kwaliteit van de hoes, kunnen je kamado en de hoes door condensvorming vochtig worden. Daarom is het belangrijk deze beiden regelmatig te laten drogen. Natuurlijk is het beter om je kamado regelmatig te gebruiken. Let op dek je kamado pas af wanneer hij volledig is afgekoeld. Wil je weten hoe je je kamado beschermt in de winter? Bekijk het blog met wintertips!
Beste Tip
De beste tip is natuurlijk om gewoon te blijven Bbq’en in de winter, zodat je hem niet hoeft op te bergen! Er is aan inspiratie geen gebrek met 370+ recepten op onze website en 190+ video recepten op YouTube!