Een stamppot bestaat meestal uit aardappels en groente. Bij het barbecueën maken we meer gebruik van de term mashed potatoes, letterlijk vertaald gepureerde aardappel, en wordt dus vaker zonder toevoeging van groente gemaakt. In dit recept hebben we toch een beetje rucola gebruikt samen met pijnboompitjes om een wat pittige noten smaak aan de puree te geven. Dit gerecht hebben we gegaard op een pellet grill, perfect voor indirect grillen, maar kan natuurlijk ook gemaakt worden op een kamado.

Voorbereidingen

We gaan de zoete aardappels prepareren. Snij ze in de lengte door de helft en versnel op deze manier het garingsproces. Snij ze aan de binnenkant kruislings en smeer deze lekker in met olijfolie. Snij een kruisje boven in de witte ui en maak het op deze manier makkelijker om de schil na het poffen te verwijderen.

BBQ On!

Steek de bbq aan en breng deze naar een temperatuur van 170oC. Leg de aardappels en de ui met de inkepingen naar boven op het rooster. Na 30 minuten zullen deze gaar zijn. Haal ze van de bbq af en plaats een gietijzeren skillet. Hierin grill je de iberico worstjes tot dat deze een kerntemperatuur van 70oC hebben bereikt. 

Stampen maar!

Lepel de zoete aardappels uit de schil en doe dit in een kom. Snij de witte ui fijn en de rucola iets grof. Voeg dit samen met wat pijnboompitjes, 3/4 van de hoeveelheid parmezaanse kaas en 5 gram Mother of all rubs toe aan de aardappels. Stamp alles goed door elkaar met een stamppot stamper.

Uitgestampt?

Dan beginnen we nu met het mooi opmaken van de borden. Dit kun je doen met een cilinder vorm. Vul deze met de stamppot en druk het iets aan, hierna kun je de vorm verwijderen. Snij de iberico worstjes schuin door de helft en verdeel ze. Kleed het mooi aan met een paar blaadjes rucola, pijnboompitjes en strooi er nog wat parmezaanse kaas overheen

Eet smakelijk!

Ingrediënten

  • 5 zoete aardappels

  • 3 iberico braadworstjes

  • 1 witte ui

  • 50 gram rucola

  • 4 gram pijnboompitjes

  • 10 gram parmezaanse kaas (geraspt)

  • Mother of all rubs

  • Olijfolie

  • Benodigdheden

  • Gietijzeren skillet

  • Koksmes

  • Snijplank

  • Pincet (tang)

  • Mengkom

  • Stamppot stamper

  • Cilinder vorm

  • Kernthermometer

  • Dennis Werner

    Geschreven door:

    Nooit inspiratie gebrek. Knoop een gesprek met Dennis aan en hij zal je alle mogelijkheden qua technieken en ingrediënten enthousiast vertellen. Fulltime bezig met BBQ & werkt bij saus.guru.

    Bekijk team BBQ