Zalm op cederhout kunnen we zeker een klassiek gerecht noemen, de zoete smaak van het cederhout gaat zo mooi samen met de zalm! Een fijne rook toets met de frisse rub maakt het gerecht helemaal af. Wist je dat je ook andere producten kunt roken op een plank? Vlees, groenten.. zelfs kaas!

Zoetzure groenten

Je steek de barbecue aan en brengt deze naar een temperatuur van 200 graden. Vervolgens plaats je het half directe/half indirecte systeem. Daarna giet je de azijn in de skillet en voeg je de suiker toe. Hierna snijd je de gember in plakjes, plet de knoflook, kneus de jeneverbessen en voeg deze samen met het stukje Spaanse peper aan de azijn toe. Verwarm dit mengsel tot de suiker is opgelost. Haal de skillet van het vuur zodra de suiker is opgelost. Let wel op de skillet word erg warm in de kamado dus gebruik handschoenen als je de skillet uit de kamado haalt.

Proef de marinade: het mag niet te zuur of te zoet smaken. Voeg indien nodig wat suiker toe als het te zuur is, of wat azijn als het te zoet is. Laat de marinade afkoelen en verwijder vervolgens de jeneverbessen, gemberplakjes en knoflooktenen uit het vocht. Snijd ondertussen alle groenten komkommer en radijs in fijne julienne (dunne reepjes). Zodra de marinade iets is afgekoeld, leg je de groenten in het zoetzuur.

Zalm op cederhout

Vervolgens breng je de zalm op smaak met met Lemon Pepper van Angus & Oink. Dep de zijkanten van de zalm in de kruiden die naast de zalm zijn gevallen. Daarna plaats je de zalm met de velzijde naar beneden op de cederhouten plank. Gaar de zalm op het directe gedeelte van de BBQ tot hij een kerntemperatuur van 45°C bereikt. Op dat punt is de zalm nog een beetje roze van binnen. Wil je hem iets verder doorbakken? Laat de kerntemperatuur dan oplopen tot 50°C. Kies zelf wat jij het lekkerst vindt!

Serveer de zalm samen met de zoetzure groenten.

Tip! Deze producten kan je gebruiken met dit recept

  • Angus & Oink – Seafood Lemon Pepper

    • Geef je zeevruchten een fruitige boost
    • Online op voorraad
  • Cederhouten rookplanken 2 stuks Smokin’ Flavours

    • Western red cedar
    • Online op voorraad
  • Smoking-Flavours-skillet 25cm-pose

    Gietijzeren skillet pan Smokin’ Flavours

    • Je meest veelzijdige bbq tool
    • Online op voorraad
  • Kernthermometer-smokin-flavours

    Kernthermometer Smokin’ Flavours

    • Meten is weten!
    • Online op voorraad
  • CHEFSCATCH-Organische zalmfilet

    Organische zalmfilet

    • Ca. 260 gram
    • Online op voorraad
  • Smokin’ Flavours snijplank 100% FSC® eikenhout

    • Slice it up!!
    • Online op voorraad

Ingrediënten

  • Zalmfilet met vel, 200 gram

  • Angus & Oink - Lemon pepper, naar smaak

  • Vadouvan Mayonaise Big Sam’s

  • Komkommer, 1/4 deel

  • Rettich, 1/4 deel

  • Rode radijs, 4 stuks

  • Azijn, 100 ml

  • Suiker, 80 gram

  • Jeneverbessen, 3 stuks

  • Knoflook, 1 teen

  • Gember, 1 cm

  • Spaanse peper, 1/4 stuk

  • Benodigdheden

  • Cederhouten plank

  • Skillet pan

  • Half gietijzeren rooster

  • Half rvs rooster

  • Hitteschild halve maan

  • Multilevel systeem

  • Thomas-Teampagina-Bbqexperiencecenter

    Geschreven door:

    Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.

    Bekijk team BBQ