Wokken wat is dat nou eigenlijk? Anton heeft deze techniek al een uitgebreid uitgelegd, Thomas legt je in deze video nog eens uit hoe je je wok moet onderhouden én laat zien hoe je een heerlijke Aziatische wokschotel maakt.
Voor je gaat beginnen met de techniek wokken moet je ervoor zorgen dat je wok goed is geseasond en ingebrand. Dit zorgt ervoor dat je een anti-aanbaklaag in je wok krijgt en dat hij, als je klaar bent met wokken, niet gaat roesten. (Althans ‘minder snel’)
Help, mijn wok is roestig!
Stel, je pakt je wok uit de schuur en hij is toch volledig roestig, geen probleem! Even goed afwassen met een schuurspons of als het heel extreem is een staalspons. Terwijl je je wok aan het opboenen bent je kamado alvast aansteken. Deze mag naar een temperatuur van ca. 220 graden gebracht worden met een lege multilevel systeem erin.
Als je je wok redelijk roest/ en vuil-vrij hebt gekregen, ga je hem royaal in oliën. Dit kan bijvoorbeeld met de Cast Iron care spray van Smokin Flavours. Spray deze olie op zowel de binnen als de buitenkant en wrijf het vervolgens in met een stuk keukenpapier of een oude theedoek. Plaats vervolgens de wok in de kamado en laat hem ten minste 15 minuten op 220 graden volledig inbakken. Je wok zal volledig zwart verkleuren, dit is niet erg en hoort erbij. Heb je een hele nieuwe wok ook dan is het van belang dat je bovenstaande proces goed uitvoert. Je hoeft hem dan alleen niet schoon te maken met een sopje, maar alleen in oliën en inbranden.
Aziatische wokschotel
Als je wok is voorbereid en je kamado op temperatuur is, dan kunnen we aan de slag met het eten!
Kook de rijst voor, zoals staat aangegeven op de verpakking en laat deze volledig afkoelen. Het lekkerste is de rijst een dag op voorhand afkoken. Kook de rijst ook af in ruim water zodat deze niet te veel gaat plakken. Je kan hem ook goed spoelen met koud water voor je hem gaat afkoken.
Snij vervolgens de kip in dunne reepjes, en de groentes mooi fijn. Snipper het uitje en hak de knoflook en het pepertje en houd deze apart van de groenten. Schil vervolgens de gember en hak deze samen met de laos fijn en doe deze in de vijzel samen met ca. 1 eetlepel van de satay rub van Angus & Oink. Vijzel dit vervolgens tot een fijne pasta.
Als alles is voorbereid is het tijd om te wokken! Plaats je goed ingebrande wok in het multilevel systeem en laat deze enkele minuten voorverwarmen op 220/250 graden. Zodra hij heet is, doe je er een scheut arachideolie in. Als de olie goed heet is, bak je er de kip in aan. Roer deze kort door en sluit vervolgens je kamado. Als je deze te veel open laat staan tijdens het wokken blijft de temperatuur oplopen en wordt hij te heet.
Als de kip is aangebakken voeg je de sjalot, peper en knoflook toe en roer je ook dit goed door. Maak tijdens het doorroeren van je product ook gebruik van de zijkant van de wok. Doordat de hitte van je houtskool langs de zijkant komt wordt het ook hier erg heet en heb je meer oppervlakte om je product te garen. Als de kip met de smaakmakers is aangebakken kort je groentes meebakken en als laatste de rijst toevoegen en ook deze lekker meebakken. Breng het geheel op smaak met oestersaus, en de Tomasu.
Werk het gerecht af met wat gehakte cashewnoten en een kwart limoen voor de frisheid.
Tip van de chef: Lekker met krokante uitjes en kroepoek!
Thomas legt je in deze video alles uit over wokken
Probeer ook deze wok gerechten!
GEWOKTE MOSSELEN OP ZEEUWSCHE WIJZE
Favoriet van onze chef Leonard: gewokte mosselen op Zeeuwse wijze. Want als echte Zeeuwen mogen deze schelpdieren natuurlijk niet ontbreken! We wokken deze mosselen met groene kruiden, knoflook, limoen en cherrytomaten, en blussen ze af met witte wijn.
RIJSTNOEDELS MET AZIATISCHE KIP
Even een keer wat anders. Een lekkere wokschotel met Aziatisch gemarineerde kipdijfilet, knapperige groente en smaakvolle rijstnoedels. Makkelijk te maken en snel klaar! Plus, je gebruikt de wok op je barbecue.