In dit recept laten we je zien hoe je de beste BBQ-spareribs maakt op je barbecue! Wat deze ribben zo lekker maakt, is het creëren van lagen met smaken op je ribben. Zoet, zout, pittig, zuur, rokerig - alles komt voorbij zodra je een hap neemt van deze ribben. Filip en Thomas laten je zien je deze wedstrijd ribben maakt.

Voorbereiding

Voordat we beginnen met de ribben, steken we eerst de barbecue aan. Breng deze naar een temperatuur van 160 graden Celsius, met indirecte hitte. Terwijl we onze ribben schoonmaken en in de rub zetten, kan de barbecue mooi op temperatuur komen.

Schoonmaken van spareribs

In de video gebruiken wij Brasvar ribben, deze ribben kan je bij ons in de winkel in Herent halen. Deze ribben zijn goed bevleesd en daarom ideaal voor wedstrijd ribben!  Maar de Iberco St. Louis in onze webshop is een goed alternatief. Als eerste verwijderen we het vlies door met een botermes onder het vlies te gaan, bij het laatste en kleinste beentje. Zodra je een beginnetje hebt gemaakt, kun je het vlies los trekken. Bij het maken van wedstrijdribben draait het echt om de details! Als het vlies is verwijderd, controleer je de ribben op loshangend vet en vlies. Deze kun je met behulp van een uitbeenmes verwijderen. Snijd vervolgens als laatste het eerste kleine beentje weg, en dan zijn de ribben klaar om gekruid te worden.

Spareribs rubben

We brengen 2 lagen rub aan. De eerste laag beginnen we met Base for Taste Barbacoa Rub. Dit is een wat zoutere rub, wat een mooie basis kruiding geeft. Vervolgens laten we deze ongeveer 10 minuten intrekken, zodat er wat vocht uit het vlees trekt. Zodra je dit ziet gebeuren en het vlees egaal vochtig is geworden, is het tijd voor de tweede laag rub. Hiervoor gebruiken we de Braai BBQ-rub van Meatpal. Dit is een wat zoetere rub met een klein pitje. Ook deze brengen we royaal aan en laten we minstens 10 minuten intrekken.

Spareribs op de BBQ

Zodra de tweede rub is ingetrokken, kunnen de ribben op de barbecue. Voordat ze erop gaan, leg je eerst 2-3 blokjes kersenhout tussen de gloeiende kolen. We gaan ze ongeveer 1,5 uur roken op 160 graden Celsius. Tijdens het roken spuiten we ze elke 30 minuten in met water, zodat er een mooiere ‘bark’ ontstaat. Dit kan met een marinade spray.

Na 1,5 uur worden de ribben ingepakt in aluminiumfolie om verder te garen. Leg een ruim vel aluminiumfolie op je werkbank, doe hier wat blokjes boter op, spuit er beide sauzen over en voeg 2 eetlepels rietsuiker toe. Leg vervolgens de ribben met de vleeskant naar beneden hierop. Voeg nogmaals boter en saus toe en pak de ribben in. Voordat je ze dichtvouwt, voeg je ongeveer 1 dl appelsap toe aan het pakketje en leg je de ribben met de vleeskant naar beneden op de barbecue.

We garen ze dan ongeveer 45 minuten. Vervolgens vouwen we de pakketjes open, draaien we de ribben met de vleeskant naar boven en garen we ze nog ongeveer 20 minuten verder. Tussendoor bestrijken we de ribben elke 5 minuten goed met de ontstane saus in het pakketje.

Haal de ribben na 20 minuten uit de barbecue, snijd ze los en bestrijk ze nogmaals met de saus voordat je ze serveert. Om ze er nog strakker uit te laten zien, kun je het vlees een beetje terugduwen van het bot, zodat het bot mooi vrij komt van het vlees.

Bijgerechten

Als bijgerecht voor bij deze overheerlijke wedstrijd spareribs heeft Filip een gepofte aardappelsalade en baked beans gemaakt! Deze kan je vinden op onze website!

Ingrediënten

  • St. louis cut spareribs, 2 strengen

  • Base For Taste - Barbecoa, naar smaak

  • Braai BBQ rub - Meatpal, naar smaak

  • Roomboter, 100 gram

  • Rietsuiker, 4 eetlepels

  • Tennessee Red - blues hog, 100 gram

  • Smokey mountain - blues hog, 100 gram

  • Appelsap, 2 dl

  • Benodigdheden

  • Multilevel systeem

  • Hitteschild

  • RVS rooster

  • marinade spray

  • boterhammen mes, 1 stuk

  • Uitbeenmes, 1 stuk

  • Grill & BBQ aluminiumfolie

  • Siliconen kwasten

  • 3-in-1 borstel

  • Rookchunks kersen

  • team-be-filip

    Geschreven door:

    Filip heeft met zijn BBQ-team al diverse prijzen in de wacht gesleept en waakt het liefste de gehele nacht bij zijn geliefde 'brickpit' waar een varken in zijn geheel langzaam op gegaard kan worden. Deze pitmaster deelt zijn geheimen maar al te graag met jou!

    Bekijk team BBQ