Het verschil tussen grillen op RVS en gietijzer? We laten het zien met een heerlijk recept voor in de herfst en winter! Wij gebruiken het varkensras porc au grain. Dit is een exclusief ras uit Zuid-West Frankrijk met het label rouge keurmerk. Het kenmerkt zich door een mooie structuur en rijke smaak. De varkens grazen in de heuvels en eten alles wat ze tegenkomen. Het is doorgaans iets minder vet maar zeker niet minder mals. Fantastisch!
Voorbereiding
Breng de kamado naar 200 graden en verwarm het skillet en gietijzeren rooster voor. Hak de knoflook fijn en kerf kleine ruitjes in de vetkant van het varken, net zoals bij een eendenborst. Kruid het vlees met de rub Meat Church The Gospel en/of peper en zout en smeer in met olijfolie. In de video gebruikte we geen rub om het verschil tussen gietijzer en RVS te laten zien.
Op de BBQ
Haal het rooster en skillet even uit de kamado en gooi een subtiele hand steeneik snippers in het midden van de houtskool (meest warme punt). Plaats het rooster en skillet terug, leg het vlees op het gietijzeren rooster en fruit in de skillet de knoflook in een beetje olijfolie aan.
Knijp het vocht uit de zuurkool zodat deze mooier en sneller gaat bakken. Voeg de zuurkool aan de skillet toe en laat deze even mee bakken. Draai het vlees om zodra deze mooi krokant is gebakken. Gaar deze tot een kern van 62 graden.
Zodra de zuurkool licht begint aan te bakken (lichtbruin kleuren) gieten we de helft van de room in de pan en brengen we het op smaak met peper en zout. Mocht het
te ver indikken kan je nog een beetje room toevoegen.
Wanneer het varken de juiste kern heeft bereikt laten we het even rusten alvorens we het in mooie dunne plakjes snijden. Serveer samen met de zuurkool.
Verschil tussen grillen op gietijzer en RVS
In de livestream waarin we 5 vlees recepten hebben klaargemaakt (zie de video hieronder) lieten we tijdens dit recept het verschil zien tussen grillen op RVS en gietijzer. Aangezien we toch 2 lendes gingen grillen konden we dat mooi meepakken. RVS heeft als eigenschap dat het weinig warmte opslaat en warmte weg geleid. Gietijzer heeft daarentegen de eigenschap dat het warmte juist vasthoud en zo veel warmer wordt. Hierdoor krijg je die mooie grill strepen veel beter wanneer je een gietijzeren rooster gebruikt in plaats van een RVS rooster. De grill strepen hebben een esthetisch voordeel, de grill streep die je ziet is eigenlijk karamelisatie van vet dus ook smaak toevoegend. Daarnaast schroei je het vlees verder dicht wat helpt bij het behouden van zoveel mogelijk smaak en sappen in je vlees.
Video van het recept & het verschil tussen gietijzer & RVS grillen
Nog meer tips over vlees en hoe je dit recept maakt? Bekijk onderstaande video. Dit is een fragment uit livestream #3. De volledige livestream is via Youtube te bekijken, wil je ook de recepten uit deze video hebben in een handig recepten boekje? Vul dan even het formulier in en je krijgt het direct in de e-mail.
Abonneer jezelf op ons Youtube kanaal en krijg de nieuwste video’s als eerste!
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Geschreven door:
Joey Buys
Geniet van het leven, dáár hoort BBQ bij! Als eigenaar van het BBQ Experience Center gaat hij maar al te graag in gesprek met je, want kennis delen, dat is waar hij het bedrijf ooit voor in het leven heeft geroepen.
Bekijk team BBQ