De chilidog is de Texaanse versie van de alom bekende hotdog. De worst is vaak dikker en de hotdog wordt altijd afgetopt met een chili, dit kan met of zonder gehakt, con of sin carne. Net wat jij lekker vindt. In dit recept leren we je de basis, en kan je zelf helemaal losgaan met toppings om deze chilidog helemaal eigen te maken.

CHILI MAKEN

Begin dit recept met het maken van de chili. Snijd de tomaten in partjes en ontdoe de helft van de tomaten van de zaadlijst. De ander helft van de zaadlijsten laat je zitten omdat je een beetje vocht wil hebben in het gerecht. Snijd de paprika en de uien in ringen, dat mag grof, later wordt het gepureerd en dan zie je niks meer van je snijkunsten. Snijd de knoflook in een paar grove stukken en voeg toe. Voeg de tomatenpuree, 3 eetlepels olijfolie en 2 eetlepels kruiden rub toe en meng alles goed door. Leg als laatste de rozemarijn en oregano op de groenten en zet de schaal in een voor verwarmde bbq op 120 graden.

CHECK OF DE CHILI NIET UITDROOGT

Laat deze de chili gerust 1,5 uur rustig aan garen en stoven. Kijk af en toe even of het niet te droog is en voeg eventueel een klein scheutje water of bouillon toe.

Is de chili goed gestoofd, is alles lekker zacht dan kan je het pureren. Mocht het na pureren heel waterig zijn, kook het geheel dan in tot de chili wat dikker wordt.

Zet een pan op het vuur en bak het gehakt aan. Voeg de chili toe en roer het geheel goed door elkaar. Pulseer met de staafmixer het gehakt tot kleine stukjes. Pulseren is 1 seconden in de schakelaar knijpen en loslaten. Verplaats je staafmixer in de pan en herhaal nog een keer. Dit doe je tot het gehakt de dikte en structuur heeft zoals op onderstaande foto. Doe dit voorzichtig want anders heb je filet american, dat is ook heel lekker maar een heel ander recept… ?

Breng de chili op smaak met komijn, gerookt paprika poeder en peper en zout. De chili kan je prima een dag van tevoren maken. Net als bij grootmoeders spaghetti bolognese komt het de smaak te goede als je het een tijdje laat staan.

WORST

Bak de worst mooi bruin op de bbq, snijd de broodjes open en rooster de binnenkant even aan.
Plaats de worst op het broodje, en doe er een flinke pollepel chili overheen. Maak af met wat crème fraise en een paar schijfjes jalepeno en serveer met een partje limoen.

Houdt het basic of ga helemaal los met en maak het broodje eigen. Toppings als bacon, een gebakken ei, kaas, kaassaus, pickles, verse uien, plakjes uitgebakken chorizo, sla, mosterd, bbq saus. Je mag het zo gek maken zolang jij het lekker vindt, voor chili dogs zijn geen regels behalve dat je het heel lekker maakt!

Ingrediënten

  • 4 vlees tomaten

  • ½ groene paprika

  • ½ rode paprika

  • ½ rode ui

  • ½ (kleine) witte ui

  • 3 teentjes knoflook

  • 3 takjes rozemarijn

  • 3 takjes oregano

  • All purpose rode bbq rub

  • Peper en zout

  • Olijf olie

  • 70-gram tomatenpuree

  • 6 bbq worsten

  • 6 ciabattas

  • 2 el gerookte paprika poeder

  • 1 tl Gemalen komijn

  • Jalapeno naar behoefte

  • 200 gram creme fraiche

  • 300 gram half om half gehakt

  • 1 limoen

  • Gerbrand Kruijssen

    Geschreven door:

    Vanuit passie werkt Gerbrand de meest mooie recepten uit. Verrassende combinaties en traditionele bereidingen met een twist. Volg hem zeker op instagram: @foodboozeandbbq.

    Bekijk team BBQ