Deze maand draait alles om de januari BBQ Challenge! We dagen je uit om je BBQ te blijven gebruiken, zelfs als het buiten wat kouder is. Elke week delen we een nieuw recept, zodat jij lekker kunt blijven grillen en genieten van heerlijke gerechten, ongeacht het seizoen! En je hoeft niet altijd een compleet gerecht te maken; je kunt ook prima je bijgerechten bereiden. Ik toon je drie smakelijke en gezonde side dishes die je gemakkelijk op de BBQ kunt maken!
Voorbereiding
Steek de BBQ aan en breng deze naar een temperatuur van 200 graden.
Aubergine
Je begint met het halveren van de aubergines. Vervolgens snij je het vlees kruislings in en plaats je deze in de braadschaal. Daarna meng je de 2 el miso, met de 1 el Tomasu, citroenrasp, ½ el mirin, 1,5 ketjappoeder en de 1 el gemberpoeder en roer dit tot een egale massa. Dan smeer je de aubergines hier royaal mee in. Tijd om de aubergines te roosteren tot deze volledig gaar en krokant zijn. Je smeert ze iedere 5 min in met de marinade, zodat deze mooi kunnen karameliseren op het snijvlakken van de aubergines. Zodra de aubergines volledig gaar zijn werk je ze af met wat sesamzaadjes voor een lekkere crunch. Tip van de chef: wanneer de aubergines erg zacht zijn geworden kan je er een lekker spread van maken voor op een broodje! Je lepelt de aubergine uit hakt deze fijn en voeg wat Tomasu en olijfolie toe.
Portobello’s
Je plaatst de skillet op het directe gedeelte van de BBQ. En warm deze enkele minuten voor. In de tussentijd maak je de portobello’s schoon door de steel te verwijderen met een lepel. Daarna snij je het geen wat je uit de portobello’s hebt geschept fijn en bak je dit kort aan in de skillet met wat olijfolie. Je laat de aangebakken steeltjes afkoelen en je snijdt ondertussen de peterselie en bieslook fijn. Deze kruiden meng je met de ricotta. Vervolgens breng je de ricotta verder op smaak met peper en zout en je voegt, zodra de gebakken steeltjes koud zijn geworden, ook deze toe aan de ricotta. Vervolgens plaats je de portobello’s in de skillet met wat olijfolie, tijm/rozemarijn, fleur de sel en peper en bakt deze enkele minuten in de skillet. Vervolgens vul je de portobello’s na enkele minuten met de ricotta en gaart dit verder. Je werkt de paddenstoelen zodra ze gegaard zijn af met geraspte parmezaanse kaas. Plaats de Halve maan plancha en warm deze goed voor.
Little gem
Je begint met het halveren van de little gems. Daarna bak je deze kort op de snijkant op de plancha. Ondertussen hak je de knoflook en de ansjovis fijn en bak je ook deze kort mee op de plancha. Daarna draai je de kropjes little gems om en voeg je de ansjovis toe en bakt deze ook kort mee. Vervolgens rasp je de Parmazaanse kaas over de kropjes en laat deze er over smelten. Plaats de Pantom Plancha en warm deze goed voor.
Tip! Deze producten kan je gebruiken in dit recept
Gietijzeren skillet pan Smokin’ Flavours
- Je meest veelzijdige bbq tool
- Online op voorraad
25,99 Bekijk
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Geschreven door:
Thomas Rijkers
Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.
Bekijk team BBQ