Weer eens wat anders; pesto van rucola. Deze pesto wordt door gebruik van rucola heerlijk pittig. Daardoor past deze geweldig als component naast een rokerige, tot in perfectie gegrilde Rib-Eye steak. Serveer mooie plakken Rib-Eye op een knapperig broodje en maak het geheel af met een flinke lepel rucolapesto, gegarandeerd succes!
Barbecue aansteken
Steek de barbecue aan en maak hem gereed voor direct op hoge temperatuur grillen. Dit doen we zo rond de 220 oC. Plaats een (gietijzeren)rooster en laat deze ook goed heet worden. Bestrooi de Rib-Eye steak met de Moo Mami rub en laat even staan.
Rucolapesto
Was de rucola en de basilicum goed schoon. Rooster de pijnboompitten in een gietijzeren skillet rondom bruin en laat wat afkoelen. Doe de rucola, basilicum, Parmigiano Reggiano, knoflook en de pijnboompitten in een hoge beker en pureer met de staafmixer. Giet de olijfolie er al purerend langzaam bij zodat een mooie emulsie ontstaat. Voeg als laatste iets citroensap toe en breng op smaak met peper en zout. Laat even staan zodat de smaken goed in kunnen trekken. De olie zal zich weer scheiden van het geheel, dit is niet erg en conserveert eigenlijk zelfs de rest van de ingrediënten waardoor het langer houdbaar is. Roer voor gebruik met een lepel even goed door en ‘you’re good to go’!
Rib-Eye grillen
Zorg dat het (gietijzeren)rooster van de barbecue goed heet is en leg het vlees op de barbecue. En ook hier geldt weer: ‘Sell the sizzle, not the steak’. Grill de steak om en om tot een kerntemperatuur van maximaal 53 oC voor een mooie medium gebakken Rib-Eye.
Serveren
Haal de steak van de barbecue als hij de gewenste temperatuur heeft en laat hem even rusten onder ‘luchtig’ aluminiumfolie. Snijd ondertussen het ciabattabrood in plakken. Of in stukken als je liever een heel broodje serveert bijvoorbeeld als lunch. ‘It’s up to you’! ‘Trancheer’ de Rib-Eye in mooie dunne plakken en beleg het brood hier royaal mee. Roer even goed door de rucolapesto en voorzie elk broodje van een goede lepel pesto. Serveer op een robuuste plank en drink er met maten een heerlijk koud biertje bij.
Geniet ervan!
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Geschreven door:
Anton Pieterson
Barbecueën is een passie waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het is daarbij onwijs gaaf om met uiteenlopende recepten barbecueliefhebbers te inspireren en enthousiast te maken om het vuur aan te steken. Van klassiekers met een eigen twist tot barbecue 2.0 gecombineerd met lekker bier.
Bekijk team BBQ