Hopa! Deze pita gyros van 't spit brengt ons heel eventjes naar Griekenland. We gaan deze pita gyros maken, net zoals je hem kent in Griekenland, namelijk met een pita, Griekse salade en wat patat!

De gyros 🇬🇷

Begin met het snijden van de procureur in dunne plakken van ongeveer 2 mm dik. Meng de Another Greek on the wall rub en het gerookte paprikapoeder in een kommetje goed door elkaar. Wrijf het vlees royaal in met deze rub en laat het enkele uren marineren. Rijg vervolgens het vlees om en om aan het spit.

Pita-Gyros-recept-thomas-14

Steek de barbecue aan en stel deze in met het spit. Breng de temperatuur naar 160 graden Celsius en laat het vlees ongeveer 45 minuten rustig draaien. Zet daarna de schuiven van de kamado verder open en verhoog de temperatuur naar 200 graden Celsius. Hierdoor krijgt de gyros een krokantere buitenkant. Snijd het buitenste gedeelte van het vlees af en laat de gyros verder draaien tot deze ook weer goudbruin en krokant is. Herhaal dit proces totdat alle gyros op is.

Pita-Gyros-recept-thomas-14

Tegelijkertijd een pita maken?

Afhankelijk van je BBQ kun je ook tegelijkertijd de pita bakken tijdens dat het spit ronddraait. Dit is juist zo leuk van het spit, dat je het nog steeds kunt combineren met andere technieken. Voor de pita leg je een halve maan plaat op je vuurring of op een RVS rooster en je bakt hier de pita om en om op. Bijvoorbeeld een halve steen van je hitteschild of de halve maan conveggtor steen van Big Green Egg. Je kunt een kant-en-klare pita afbakken, maar ook je eigen deegje gebruiken natuurlijk (recept hiervoor staat in het Ultieme kamado boek)!

Tzatziki

Steek de barbecue aan en breng deze naar een temperatuur van 180 graden Celsius met een indirecte opstelling. Wikkel een bol knoflook in aluminiumfolie en pof deze ongeveer 15 minuten totdat de knoflook volledig zacht is. Knijp de knoflook uit in een mengkom en voeg de Griekse yoghurt en fijngehakte groene kruiden toe.

Rasp de komkommer grof en laat deze uitlekken in een zeef. Meng de komkommer met wat zout en laat dit ongeveer 30 minuten staan. Door het zout wordt het overtollige water uit de komkommer getrokken, waardoor je een stevigere tzatziki krijgt. Zodra de komkommer is uitgelekt, meng je deze door de yoghurt met knoflook en kruiden.

Tip! Deze producten kan je gebruiken in dit recept!

  • van-beekum-specerijen-paprikapoeder-gerookt

    Gerookte paprikapoeder van Beekum

    • Voor fijne rooksmaak
    • Online op voorraad
  • LetzQ-spit-kamado

    LetzQ spit voor kamado

    • Past in vrijwel iedere kamado
    • Online op voorraad
  • Olive Forged Vleesmes

    • Online op voorraad
  • Rock-n-rubs-another-greek-in-the-wall

    Rock ‘n Rubs – Another Greek in the Wall

    • Perfect voor alle soorten Gyros!
    • Online op voorraad
  • Smokin’ Flavours snijplank 100% FSC® eikenhout

    • Slice it up!!
    • Online op voorraad
  • Varkens-procureur-vlees

    Varkens procureur

    • Ca. 1.25 kg.
    • Online op voorraad

Ingrediënten

  • Procureur, 1,5 kilo

  • Another greek in the wall - Rock & Rubs

  • Gerookt paprikapoeder, 50 gram

  • Frietjes ( ziggy fries van Lamb Weston), 200 gram

  • frituurolie

  • Pitabroodjes

  • 𝗩𝗼𝗼𝗿 𝗱𝗲 𝗧𝘇𝗮𝘁𝘇𝗶𝗸𝗶 ⬇️

  • Volle Griekse Yoghurt, 150 gram

  • Knoflook, 2 tenen

  • Grof geraspte komkommer, 100 gram

  • Zout, naar smaak

  • Dille, naar smaak

  • Munt, naar smaak

  • Platte peterselie, naar smaak

  • Thomas-Teampagina-Bbqexperiencecenter

    Geschreven door:

    Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.

    Bekijk team BBQ