Weer zo’n voorjaarsknaller! Heerlijke kruidige varkenshaas, perfect gegrild en geserveerd met krokant gegrilde groene asperges en een heerlijke zwarte knoflookmayonaise. Een complete maaltijd van de barbecue, hoe lekker is dat?! Uitstekend te serveren in de eerste zonnestralen van het voorjaar. Maar ook in de zomer, en zélfs met de kerst is dit een gerecht dat de absolute show steelt!

De fik erin!

Vandaag gaan we rustig indirect grillen, we maken dus gebruik van een plate setter (hitteschild). Vul de barbecue met je favoriete houtskool en steek aan. Laat de barbecue naar een temperatuur van zo’n 120 oC graden komen. 

Rub that pork real good

Bestrooi de varkenshazen rijkelijk met Angus & Oink Harissa rub. Nu zul je denken ‘Noord-Afrikaans en varken, is dat geen gekke combinatie?’. Zeker niet! Juist die kruidige smaken van de Harissa passen pérfect bij varkensvlees. Varkensvlees kan namelijk die kruidigheid echt goed hebben. Gewoon proberen! Samen met die heerlijke smaak die het olijfhout gaat afgeven, écht een topcombinatie.

Varkenshaas gekruid

Roken maar!

Leg een flinke chunk van het olijf rookhout in de barbecue. Zet de plate setter erin en plaats het rooster. Wacht even tot het hout begint te roken en leg dan de varkenshazen op de barbecue. Plaats de kernthermometer in het midden van één van de varkenshazen en rook deze tot een kerntemperatuur van zo’n 60 oC. Lekker een beetje rosé mogen ze best zijn!

Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept

  • -15%
    -15%

    Angus & Oink – Harissa

    • Kickin' Ras el Hanout
    • Online op voorraad
  • -15%
    -15%

    Katai Forged Vleesmes

    • Online op voorraad
  • -15%
    Rookchunks_nr5_1,5kg_olijf_Smokey_Olive_Wood
    -15%

    Rookchunks nr.5 1,5 kg olijf Smokey Olive Wood

    • Lekker bij varken, rund, gevogelte, lam, vis & schelpdieren
    • Helaas, momenteel niet leverbaar
  • -15%
    -15%

    RVS tang Smokin’ Flavours

    • Turn it like a pro
    • Online op voorraad
  • Sale!
    Sale!

    Saus.Guru BBQ Saus Black Garlic

    • The Gourmet Collection
    • Online op voorraad

Garnituur maakt het gerecht af

Met een goed garnituur valt of staat je hele gerecht. Kies dus voor kwaliteitsproducten. Mooie verse groene asperges en stevige Shiitake paddenstoelen. Snijd de harde onderkant van de asperges af, maak de shiitakes schoon en doe samen in een bak. Besprenkel met olijfolie en hussel goed om. Leg de asperges en de shiitakes op de barbecue en laat mee garen met de Noord-Afrikaans gekruide varkenshazen.

varkenshaas op bbq

Ready to serve

Haal de varkenshazen van de barbecue als ze de juiste kerntemperatuur hebben bereikt. Verwijder de thermometer en laat afgedekt heel even rusten. Haal ook de asperges en de shiitakes van de barbecue. Verwijder de plate setter en leg het rooster terug. Grill de asperges nog een kort boven het directe vuur zodat ze lekker krokant gegrild zijn, doe hetzelfde met de shiitakes. Breng de asperges en de shiitakes op smaak met peper en zout. Serveer op een mooi bord of toffe serveerplank.

Snijd de varkenshaas in mooie plakken, trancheren noemen we dat. Leg dakpansgewijs boven op de asperges. Maak het geheel af met een heerlijke ‘drizzle’ zwarte knoflooksaus en serveer direct. Lekker met een fris zomerbiertje!

Geniet er van!

Noord afrikaanse varkenshaas met groene asperges van de bbq recept kamado

Ingrediënten

  • Varkenshaas, 2 stuks van 500 gram

  • Angus & Oink – Harissa

  • Saus.Guru BBQ Saus Black Garlic

  • Groene asperges, 750 gram

  • Shiitake champignons, 200 gram

  • Extra vierge olijfolie

  • Grof zeezout

  • Zwarte peper

  • Benodigdheden

  • Plate setter (hitteschild)

  • RVS rooster

  • Rookchunks olijf

  • Kernthermometer

  • BBQ tang

  • Vleesmes

  • Anton

    Geschreven door:

    Barbecueën is een passie waar ik veel creativiteit in kwijt kan. Het is daarbij onwijs gaaf om met uiteenlopende recepten barbecueliefhebbers te inspireren en enthousiast te maken om het vuur aan te steken. Van klassiekers met een eigen twist tot barbecue 2.0 gecombineerd met lekker bier.

    Bekijk team BBQ