Als er een gerecht is dat iedereen wel een keer heeft gegeten, is dat wel kipsaté. Zelf kipsaté en pindasaus maken is toch makkelijker dan je denkt. De marinade laten we minimaal 2 uur intrekken, maar het lekkerst is natuurlijk als je dat 1 dag van tevoren doet. Daarna gaan we op de satégrill van Big Green Egg de kipsaté grillen. Thomas laat in deze video zien hoe je dit recept maakt.

De boemboe

Voor de saté gaan we eerst een boemboe maken. Hiervoor snijden we de gember en laos in kleine blokjes, persen we 2 tenen knoflook, en snijden we de rawitpepertjes en de sereh fijn. Doe de ingrediënten in een vijzel en stamp ze tot een pasta. Voeg daarna de ketjap, sambal en de saté rub toe.

Kipsaté

Wij gebruiken kippendijen voor de saté, hier zet meer vet aan dan bij kipfilet, deze zijn net te mager. Verwijder de huid van de kippendijen en snij het vlees in kleine blokjes en smeer ze in met de zelfgemaakte boemboe. Laat de kip minimaal 2 uur marineren in de koelkast. Het lekkerste is als je de saté een dag van tevoren al in de marinade legt!

Rijg het vlees aan de stokjes, ongeveer 30 gram vlees per stokje. Steek vervolgens de BBQ aan en breng hem naar een temperatuur van 220 graden met de halve maan saté grill erin. Gril de saté kort en draai ze regelmatig zodat ze gelijkmatig garen. Lak na enkele minuten de saté kort in met de marinade en laat deze nog even karamelliseren rond het vlees. Serveer de saté met krokante uitjes, seroendeng, atjar en pindasaus aan de zijkant.

Zelfgemaakt pindasaus

Snipper de sjalotjes en hak de knoflook. Zweet deze aan in een klein beetje zonnebloemolie. Voeg vervolgens de pindakaas toe en bak deze kort mee. Blus het geheel af met de kokosmelk en het water en breng het op smaak met de overige smaakmakers. Laat het circa 5 minuten op een laag vuurtje pruttelen. Serveer de saus naast of onder de saté.

Tip! Deze producten kan je gebruiken met dit recept

  • Angus & Oink – Satay Seasoning

    • Satay All Day
    • Online op voorraad
  • cast-iron-satay-grill (1)

    Gietijzeren satay grill Big Green Egg

    • Voor de perfecte saté
    • Online op voorraad
  • zeeuwsche-zoute-puur-glazen-pot

    Puur Zout Zeeuwsche Zoute

    • Puur zout uit de Oosterschelde
    • Leverbaar met iets langere levertijd
  • Scharrel kippendij zonder vel

    • Een verantwoorde keuze
    • Online op voorraad
  • Siliconen kwasten Smokin’ Flavours

    • Brush it like a pro
    • Online op voorraad
  • Smokin’ Flavours snijplank 100% FSC® eikenhout

    • Slice it up!!
    • Online op voorraad

Ingrediënten

  • Kippendij zonder vel, 400 gram

  • Ketjap manis, 2 dl

  • Knoflook, 4 tenen

  • limoensap, 2 limoenen

  • Satay rub - Angus & Oink, naar smaak

  • Tamarinde pasta, 2 tl

  • Sjalot, 2 stuks

  • 100% pindakaas, 150 gram

  • Kokosmelk, 2 dl

  • Water, 1 dl

  • Palmsuiker, 2 el

  • Verse laos, 1 stuk

  • Rawit peper, 3 pepertjes

  • Sereh, 1 stengel

  • Geraspte gember wortel, 2 tl

  • Sambal. naar smaak

  • Zout, naar smaak

  • Atjar (uit recept aziatisch buikspek)

  • Krokante uitjes, naar smaak

  • Seroendeng

  • Thomas-Teampagina-Bbqexperiencecenter

    Geschreven door:

    Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.

    Bekijk team BBQ