Shoarma kun je op de barbecue heel goed zelf grillen. Met een spit wordt dit helemaal makkelijk en zorg je voor een mooie gelijkmatige garing. Nadat ik al meerdere keren hele kip had bereid op het spit, was het nu eens tijd voor kipshoarma aan het spit. Voor shoarma zijn kant en klaar kruiden te koop en iedere fabrikant heeft zijn eigen samenstelling. Ik heb veel mengsels met elkaar vergeleken en uiteindelijk een samenstelling gevonden die ik het lekkerste vond.

Voorbereiden

We gaan de shoarmakruiden zelf samenstellen. Heb je hier geen tijd voor pak dan de LetzQ chicken rub, deze is fantastisch voor kip shoarma.

Meet hiervoor alle kruiden af, doe ze in een vijzel en meng dit goed door elkaar. Leg de kippendijen in een schaal en verdeel hierover de zojuist gemaakte rub. Zorg dat de kruidenrub rondom alle kippendijen heen zit door het goed te mixen met de hand of een lepel. Dek de schaal af met huishoudfolie en zet dit voor zo’n 2 uurtjes in de koelkast, zodat de smaken goed kunnen intrekken.

Samenstelling van de rub:

1 tl paprika
1/2 tl kaneel
1 tl knoflook
1 tl komijnpoeder
1/2 tl cayennepeper
1 tl zout
1 tl gemberpoeder
1 tl koriander
1 tl zwarte peper
1 tl kruidnagelpoeder
1 tl kurkuma
1 tl peterselie
1 tl kerrie
1/2 tl nootmuskaat


Barbecue aansteken

Voor het vullen van de barbecue met houtskool moeten we er rekening mee houden dat we straks geen gloeiende kolen recht onder het spit hebben. De vetten van het vlees zullen hier op terecht komen en zorgen voor vlammen en uiteindelijk ook voor ongewenste rook. We proberen dus het houtskool voor en achter tegen de wand te leggen, zodat het midden onder het spit leeg blijft. Steek in beide hoopjes houtskool een wokkel en steek deze aan. Plaats de ring en aandrijfmotor van het spit op de rand. Nadat de houtskool, na ongeveer een kwartier, goed gloeit en vlammen zijn verdwenen gaan we de ketel dicht doen. Met onder de luchtinlaat en boven de uitlaat geheel open, laten we de temperatuur oplopen tot 180 graden Celsius. Regel daarna onder en boven af, zodat de temperatuur stabiel op de 180 graden blijft.

Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept

  • -15%
    Smoking Flavours handschoenen
    -15%

    Handschoenen 2 stuks Smokin’ Flavours

    • Too hot to handle?
    • Online op voorraad
  • -15%
    -15%

    LetzQ Chicken Rub 350 gram pot

    • Online op voorraad
  • -15%
    Spit As Houder LetzQ
    -15%

    LetzQ Spit as houder

    • Handig accessoire voor je spit
    • Online op voorraad
  • Sale!
    LetzQ-spit-kamado
    Sale!

    LetzQ spit voor kamado

    • Past in vrijwel iedere kamado
    • Online op voorraad
  • -15%
    Meater plus+ (50 meter)
    -15%

    Meater plus+ (50 meter)

    • Draadloze kerntemperatuurmeter
    • Online op voorraad
  • -15%
    -15%

    Olive Forged Koksmes

    • Online op voorraad
  • -15%
    scharrel-kippen-dij
    -15%

    Scharrel kippendij met vel

    • Ca. 400 gram
    • Online op voorraad
  • Sale!
    Sale!

    Thermapen One

    • Dé must have thermometer
    • Online op voorraad

Opbouw van het spit

Terwijl de barbecue op temperatuur komt, kun je ondertussen de gemarineerde kippendijen op het spit aanbrengen. Schuif de eerste vork over de lange pen van het spit en draai deze vast. Nu kun je de kippendijen gelijkmatig gaan stapelen. Door ze kruislings aan te brengen, zorg je voor een goed compact geheel zonder al te veel kleine uitstekende delen. Dit is voor een gelijkmatige garing. Schuif als laatste de 2e vork over de pen, in het vlees en draai ook deze vast.

Tip bij het aanbrengen van de kippendijen en bij het snijden: gebruik de LetzQ Spit as houder! In deze houder zet je het spit in verticale stand zodat je beide handen vrij hebt om te werken.


Grillen

De barbecue is inmiddels op temperatuur en de spitring met motor lag al klaar. Dan komt nu het makkelijkste deel: tijd om de shoarma te gaan grillen. Plaats het spit, zet de motor aan, controleer of deze goed draait en sluit de barbecue. Ben je in het bezit van een draadloze Meater, dan kun je deze aanbrengen. Tussentijds meten met een thermapen kan natuurlijk ook. Ga er van uit dat het anderhalf tot 2 uur kan duren tot de kip een kerntemperatuur heeft bereikt van 72 graden Celsius . Mocht je een thermapen gebruiken, meet dan voor de zekerheid na ruim een uur op enkele plaatsen in de kipshoarma.

Opmaak

Mocht je op enkele plaatsen in het vlees de 72 graden kern meten, dan mag het spit er af. Aangezien we de shoarma meteen kunnen gaan snijden, zorg dat je broodjes en garnering al klaar staat. Uiteraard kun je jezelf hier volledig mee uitleven: pitabroodjes, turks brood, ijsbergsla, ui, paprika, komkommer, tomaat…. en natuurlijk knoflooksaus! Zet alles apart in schaaltjes klaar, zodat straks ieder zijn broodje kan samenstellen. Zet het spit rechtop in het midden van de braadslede en hou deze bovenaan vast met een handschoen. Of gebruik de handige spithouder om beide handen vrij te houden. Snij met een goed scherp mes dunne plakjes van de zijkant. Binnen een mum van tijd heb je braadslede bol en kan het feest beginnen.

Eet smakelijk!

Ingrediënten

  • Kippendijen, 1 kg

  • Turks brood

  • IJsbergsla

  • Knoflooksaus

  • Rub - LetzQ chicken

  • Benodigdheden

  • Spit (LetzQ)

  • LetzQ spit as houder

  • Koksmes

  • Braadschaal GMG

  • Handschoenen

  • Meater

  • Of thermapen

  • Vijzel

  • Huishoudfolie

  • Matthijs Kannekens

    Geschreven door:

    Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

    Bekijk team BBQ