Het leuke aan de barbecue community is dat er steeds nieuwe innovaties en ideeën gerealiseerd worden. Het spit is precies zo’n tof nieuw idee waarmee je veel kanten uit kunt. Veel mensen denken bij een spit direct aan kip, maar je kan er ook perfect andere gerechten met gevogelte, rund en varken mee maken. Denk bijvoorbeeld maar een aan een porchetta, rollade of zelf super sappige gyros maken. Echt leuk om zelf mee te experimenteren.
Vandaag heb ik het even basis gehouden met een mooie kip aan het spit en wat groenten erbij gepoft. Maar wat een smaaksensatie zeg! Absoluut de beste manier om een kip gelijkmatig te braden met een super sappig eindresultaat. Aangezien we niet veel met de kip gaan doen is het wel aan te raden om een kip van goede kwaliteit te pakken. Een maiskippetje is redelijk bekend in Nederland en al beter dan de gewone witte kip. Maar voor dit gerecht raad ik je aan om eens bij een goede poelier of slager langs te gaan om je te laten adviseren op gebied van gevogelte. Een premium kip die lekker heeft kunnen scharrelen en goede voeding heeft gehad ga je echt terug proeven in het gerecht! Een aantal voorbeelden zijn:
- Poulet Noir – Een kip met zwarte veren en poten die lekker heeft kunnen scharrelen ergens in het westen van Frankrijk. Het vlees is wit en heeft weinig vet doordat hij veel beweging heeft gekregen. Hij krijgt vooral granen te eten en weegt ongeveer anderhalve kilo. Dit resulteert in stevig maar sappig, en bovenal smaakvol vlees.
- Poulet de Bresse – De Rolls Royce onder de scharrelkippen. Deze prachtige witte kippen leven als een God in Frankrijk in de regio Bresse, een groene omgeving met leemachtige grond rijk aan natuurlijke voeding voor de Bresser kippen.
- Kemper landhoen – Een kip dichterbij huis (uit Nederland) en deze heb ik vandaag gebruikt. Een mooi biologisch product wat vol van smaak is. Biologisch zegt iets over de manier van leven en groeien van het beest, de groeiperiode is bijna 2 keer zo lang als een gewone kip. En dat proef je.
- ChefsKip Scharrel kip Blk 1* – De scharrel ChefsKip is een meer verantwoorde keuze ten opzichte van de reguliere kip. Het vlees van een kip met één ster BLk is steviger, malser en voller van smaak
Bereidingswijze
- Start met de rubs door elkaar te mengen. Controleer of alle veren uit de kip zijn, zo niet maak hem dan nog een beetje verder schoon. Breng de kamado zonder rooster naar 150 graden en vul deze met ongeveer de helft van de normale hoeveelheid houtskool. Anders verbrand de kip.
- Stop de kruiden in de kip en zorg dat ze intern een beetje verspreid zijn. Smeer daarna de kip aan de buitenzijde dun in met olijfolie. Rub de kip naar smaak, zorg dat in iedere hoek de rub aanwezig is.
- Zet de kip in het spit en zorg ervoor dat deze in het midden van de kamado uitkomt. Installeer het spit in de kamado.
- Gooi een chunk appel rookhout erin en gaar de kip tot de borst 73 graden kern is. De borst is het dikste gedeelte van de kip en duurt daarom het langste om op deze temperatuur te komen. Afhankelijk van de grootte van de kip duurt dit 1 – 2 uur. Check na een uur even de kerntemperatuur.
- Pof ondertussen de paprika, uien en aardappels door ze direct in de kolen te leggen buiten de hotspot. Ze branden aan de buitenkant helemaal aan en worden zwart, dit willen we juist. De buitenkant eet je niet op.
- Haal de groenten er na een uurtje uit en laat rusten. Doe de paprika in een afgesloten stevig plastic zakje en laat zo ongeveer een half uur liggen. Hierdoor komen de vellen los, deze verwijder je op deze manier gemakkelijk samen met de zaden en aangebrande delen. Snijd de paprika vervolgens in mooie chunks, snijd de aardappels kruislings in en vul eventueel met zure room en bieslook. Snijd de uien doormidden of ook in vieren en maak van de groenten een mooie gevulde plank die je midden op tafel zet. Dresseer met een goede olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
- Wanneer de kip in buurt van de kerntemperatuur komt, maar nog niet krokant is, kan je de temperatuur wat verder opvoeren naar 180-200 graden. Zorg er wel voor dat je groenten dan al uit de kolen zijn.
Supersimpel recept met optimaal resultaat. Verras je gasten eens met deze manier van koken!
Het spit is er tegenwoordig van een aantal merken & maten. Ook zijn er allerlei accessoires voor het spit te krijgen.
- LetzQ voor compact, minimax, medium, large en XL
- Spit on fire voor large, medium en compacte kamado’s
- Kamado Joe voor classic & big joe
Tip! Deze producten kan je gebruiken bij dit recept
Cornicabra olijfolie Valderrama
- Lekker bij het bakken & braden
- Helaas, momenteel niet leverbaar
13,95 Bekijk
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Geschreven door:
Emy Verhoeven
Ontvang je iedere week de mailing van ons boordevol recepten en tips? That's Emy. Ze zet de kennis vanuit de chefs om naar toffe artikelen, recepten en tips waar jij thuis mee aan de slag kunt om je gerecht steeds een beetje beter te maken. Ook deelt ze deze informatie via social media en uiteraard op deze website. Emy wil jou online van alles leren!
Bekijk team BBQ