De feestdagen komen er weer aan en de kerststollen liggen weer in de winkels of in de kerstpakketten. Vaak na de feestdagen heb je nog een halve stol over en om dat de laten beschimmelen is ook zonde. Net als vroeger werd oud brood ook niet weggegooid maar hergebruikt. Het woord wentelteefje zullen we maar niet door de vertaalmachine gooien. Waar het woord zijn oorsprong van heeft is ook iets onduidelijk, maar een afleiding van wentel ‘t eventjes ligt hier wel het meest voor de hand. Een leuk alternatief wat ook goed als dessert aan het einde van een kerstmaal gaat is deze twist op dit verloren brood.
BBQ-Keuze
Voor dit recept is mijn keuze gevallen op de pellet barbecue. Ik heb hier een plancha plaat opgelegd en de pellet ingesteld op 225 graden. Dit recept zou je ook kunnen maken op een vuurring wanneer je zorgt voor een sterke vlam onder de ring.
Bereidingswijze
We beginnen met het maken van het mascarpone mengsel. Neem de limoen en rasp de schil in een kommetje. Snij de limoen door en pers het sap eruit boven de kom. Voeg nu langzaam roerend met de garde hier de mascarpone aan toe.
Zet dit nu weg tot gebruik.
Nat brood maken
Neem de kerststol en snij er plakken van. Haal het amandelspijs eruit en bewaar deze. Niet te veel van snoepen 😋
Neem een beslagkom en voeg hier de melk, ei en kruiden aan toe. Roer dit met de garde goed door. Dompel het brood erin en zorg ervoor dat alles goed bedekt is met het mengsel.
Bakken maar
Stook de barbecue op naar 225 graden en smeer wat olijfolie op de plancha. Bak de broden nu rondom aan.
Quenelle draaien
Quenelle is een vorm waarin meestal luchtig eten wordt gepresenteerd. Een quenelle krijg je door een hete lepel door de massa te schrapen. Dit vergt tijd en oefening maar het geeft een hele andere uitstraling aan je gerecht.
Tip: kook wat water in een waterkoker voor de perfecte temperatuur van je lepel.
Opmaak van het gerecht
Leg de wentelteefjes op het bord. Je kunt deze eventueel met het amandelspijs besmeren of er plakjes van maken zoals op de foto. Leg boven een quenelle limoen-mascarpone en serveer. Lekker met een bol vanille of kaneel ijs erbij!
Eet smakelijk!
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Geschreven door:
Dennis Werner
Nooit inspiratie gebrek. Knoop een gesprek met Dennis aan en hij zal je alle mogelijkheden qua technieken en ingrediënten enthousiast vertellen. Fulltime bezig met BBQ & werkt bij saus.guru.
Bekijk team BBQ