Twee ronde laagjes boterdeeg met daar tussen, in het midden, een amandelspijs. Een amandel in het midden er bovenop en krokant afgebakken. Dat maakt een gevulde koek. Vers gebakken zijn ze het lekkerst. Lekkerder zijn ze als je ze zelf gebakken hebt en op hun best als je daar de barbecue voor hebt gebruikt. In dit recept kun je er voor kiezen om ook de amandelspijs zelf op de barbecue te bereiden. Dus niet alleen een koekje van eigen deeg….

Voorbereiding

Leg de eieren en de roomboter op kamertemperatuur. De roomboter komt beter op temperatuur en is straks beter te mengen als je deze al in blokjes snijd. Terwijl deze op temperatuur komen kun je de overige ingrediënten en benodigdheden klaar leggen. Maak je barbecue ook al startklaar, maar steek deze nog niet aan.

De gevulde koeken werk je voor het bakken af met minstens 1 amandel bovenop. Leg dus het aantal amandelen apart (en halveer ze alvast), voordat ze in de spijs gaan. Het bakken van 12-14 gevulde koeken moet haalbaar zijn.

Meng in een schaal de boter, lichtbruine basterdsuiker, het zout en het citroenrasp. Voeg hierna de helft van een los geklopt ei (bewaar de andere helft) en het water toe en mix dit door. De speculaaskruiden, bloem, zeeuwse bloem en bakpoeder gaan er als laatste bij. Kneed het geheel tot een mooi deeg. Maak hiervan een bal, pak deze in met huishoudfolie en laat het deeg nu rusten in de koelkast.

voorbereiding-deeg-maken-gevulde-koeken-bbq-recept

Amandelspijs

Bij dit recept kun je er voor kiezen om amandelspijs kant en klaar te gebruiken, maar het is zoveel lekkerder  om het zelf te maken. Dan is nu het moment om de barbecue aan te steken. Ga in eerste instantie voor directe wijze met je gietijzeren skillet boven de gloeiende kolen op het RVS rooster. Laat de skillet warm worden en roast hierin vervolgens de amandelen lichtbruin.amandelen-roosteren-skillet-gietijzer-handschoen-recept

Maal de amandelen in je hakmolen tot ze fijn genoeg zijn. Doe de gehakte amandelen in een schaal en voeg de kristalsuiker toe. Rasp er de helft van een de citroenschil bij. Snij de citroen door midden en rooster de gesneden kanten van de citroen op de barbecue.

Citroen-roosteren-bbq-recep-gevulde-koeken

Knijp het sap uit boven het amandelmengsel. Roer stapsgewijs het losgeklopte ei door het mengsel tot de spijs de gewenste dikte heeft. Zet de spijs hierna afgedekt in de koelkast.

Na het grillen van de citroen kun je de barbecue meteen inrichten voor een indirecte wijze op 220 graden Celsius met een pizzasteen op het rooster.

Deeg

Haal het deeg uit de koelkast en kneed het nog even kort door. Strooi een beetje bloem op het aanrecht en rol het deeg uit. Keer het regelmatig om en breng dan iedere keer een beetje bloem aan op het aanrecht en het deeg. Dit voorkomt het plakken en scheuren van het deeg. Rol het deeg uit tot een groot stuk met overal een dikte van zo’n 2-3 mm. Steek met de grootste uitsteker ( zo’n 10 cm doorsnee) rondjes deeg uit. Vorm van de resten deeg een nieuw bal deeg om opnieuw uit te rollen en uit te steken.

Gevulde-koeken-deeg-bbq-koekjes-recept

Leg een deel van de rondjes op een stuk bakpapier (ter grootte van je pizzasteen). Hetzelfde aantal rondjes leggen we klaar de rest van de deegrondjes kunnen luchtdicht verpakt in de koelkast wachten tot de 2e bakronde.

Breng een goede lepel spijs aan op de rondjes deeg tot ongeveer een centimeter van de rand vandaan. Het spijs kun je ook heel handig met een spuitzak aanbrengen.

gevulde-koeken-bbq-recept-vullen-zelfgemaakt-amandelspijs

Maak de randen van het deeg licht vochtig met een kwast. Leg de overige rondjes deeg er op en druk voorzichtig met de handpalm vanuit het midden van het deeg het geheel aan. Druk als laatste de randen aan. De randen van het deeg kun je met een vork steviger aandrukken, maar met een uitsteker (een paar maten kleiner) omgekeerd gaat het makkelijker.

Smokin'-Flavours-silicone-kwast-recept-gevulde-koeken-BBQjpeg

Bakken

Neem de helft het losgeklopte ei (overgehouden van het deeg) en voeg hier 1 eigeel aan toe. Klop dit los en kwast hiermee de bovenkanten van de gevormde koeken mee in. Leg bovenop iedere koek minstens 1 halve amandel. Leg met een pizzaschep het bakpapier met de gevulde koeken op de pizzasteen. Sluit de barbecue en bak ze in zo’n 14-18 minuten mooi goudbruin.

Gevulde-koeken-op-de-bbq-recept-amandelen-kamado

Haal de gebakken koeken met bakpapier en al van de barbecue. Je hebt nu de mogelijkheid om nog een tweede serie te bakken. De andere mogelijkheid is om snel een bakje thee of koffie te zetten en dan van reeds licht afgekoeld, gevulde koeken te genieten. Beide kan natuurlijk ook!

gevulde-koeken-met-amandelspijs-op-de-bbq-kamado-receptEindresultaat-gevulde-koeken-BBQ-recept-bereiding-koekjes

Ingrediënten

  • Ongezouten roomboter, 165 gram

  • Lichtbruine basterdsuiker, 150 gram

  • Citroen rasp, 1/4

  • Theelepel zout, 1/4

  • Eieren, 2 stuks

  • Water, 25 ml water

  • Speculaaskruiden, 1 tl

  • Bloem, 200 gram

  • Zeeuwse bloem, 100 gram

  • Bakpoeder, 1,5 tl

  • Amandelspijs ⬇️

  • Amandelen, 200 gram

  • Kristalsuiker, 185 gram

  • Losgeklopt ei, 1

  • Citroen rasp, 1/2

  • Sap van citroen, 1

  • Benodigdheden

  • Plate setter (hitteschild)

  • RVS rooster

  • Gietijzeren skillet

  • Pizzasteen

  • Pizzaschep

  • Kwastje

  • Hakmolen

  • Deegroller

  • Rasp

  • Uitsteker (of vork)

  • Bakpapier

  • Matthijs Kannekens

    Geschreven door:

    Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

    Bekijk team BBQ