Een heerlijk brood als basis voor de lunch, bijvoorbeeld bij recepten zoals gebakken schermessen met peterselie, of de met gamba gevulde inktvis in tomatensaus of bij een lekkere soep (alle recepten staan in het boek). Je bakt het brood eerst met de deksel op de Dutch oven. Anders wordt de korst te snel bruin en hard. Later verwijder je het deksel voor een mooie bruine bovenkant.

Voorbereiding van het deeg, neem de tijd om te laten rijzen

Meng de bloem, de suiker en de gist in een kom. Schenk het lauwwarme water erbij en voeg de boter en het zout toe. Kneed alles goed door elkaar. Dek de kom af met plasticfolie en laat ca. 1 uur bij een temperatuur van ongeveer 23 °C rijzen.

Bestuif je werkblad met bloem en stort hier het deeg op. Dit is redelijk vochtig, dus bestuif ook het deeg met wat bloem. Bol het deeg op door de zijkant naar onderen te vouwen; hierdoor ontstaat een mooie bol. Bestuif een schone kom met bloem, leg hier het opgebolde deeg in een dek af met een schone, lichtvochtige theedoek. Laat het deeg, bij een temperatuur van ongeveer 23 °C, een half uur rijzen. Breng intussen de kamado, met het hitteschild en het rvs-rooster, naar een temperatuur van 230 °C.
Verwarm de Dutch oven (bekijk alle dutch ovens), inclusief de deksel, ca. 5 minuten op het rooster voor.

Brood bakken in de Dutch oven

Haal de Dutch oven uit de kamado. Leg de deegbol op een stuk bakpapier en laat het deeg in de voorverwarmde Dutch oven zakken. Leg de deksel op de pan en zet de pan weer in de kamado. Bak het brood ca. 30 minuten. Haal de Dutch oven uit de kamado en verwijder de deksel en het bakpapier. Plaats de Dutch oven terug en bak het brood nog 15-20 minuten langer totdat het goudbruin en gaar is. Haal de Dutch oven uit de kamado en haal het brood uit de pan. Laat het iets afkoelen voordat je het brood aansnijdt. Eet smakelijk!

Tip: een Dutch Oven met emaille laag

Heb je nog geen Dutch Oven? Je hebt hier veel verschillende maten, merken en keuzes in. In de video livestream (zie hieronder) leg ik het verschil in kwaliteit en toepassingen uit. Ik heb het bijvoorbeeld over de emaille laag, dit is de anti aanbak laag. Wanneer je een Dutch Oven Neemt met emaille zal deze minder snel aanbakken en fijner bakken ten opzichte van een product wat “ruw” gietijzer is. Je hebt Dutch Ovens met een enkele emaille laag van bijvoorbeeld het merk Combekk die ik persoonlijk erg fijn vind. Je hebt van Big Green Egg ook een lijn met een dubbele emaille laag.

Dit recept komt uit Het ultieme kamado boek

Wil je meer van dit soort recepten? Koop dan het complete boek met 90 recepten! Wanneer je een kamado thuis hebt staan of er een aan wilt schaffen is dit hét boek wat je in huis moet hebben. Geschreven door Zowie Tak, bekend van onze workshops en livestreams! Alle beschikbare kennis heeft hij gebundeld in dit boek binnen een prettige hoofdstuk indeling per accessoire. Je gaat van start met informatie over de kamado (maatkeuze, onderhoud, aansteken, gebruik) en gaat vervolgens aan de slag met 90 geweldige recepten met behulp van je hitteschild, gietijzeren rooster, skillet, pizzasteen, dutch oven, spit, wok, enzovoort.

Lees meer over Het ultieme kamado boek & koop direct in de webshop


 

Dit recept maakt onderdeel uit van een livestream

Op deze extreem hete dag maken we het nog wat warmer, we gaan aan de slag met de Dutch Oven vanavond! Kijk gratis mee om 20u. Wat voor lekkers we gaan maken? Een roadkill (gevlinderde) kip 🐔, een heerlijk Dutch Oven brood 🍞, lamscurry massala uit India 🇮🇳 en een appel bramen crumble🥧.. ik krijg er nu alweer honger van!

Deze gietijzeren pan zorgt voor een perfecte warmteverdeling, je maakt er een heerlijke stoofpot, soep of brood in. Lange bereidingen op lage temperatuur zorgen voor een complexe smaak. We laten het je allemaal zien en geven meteen wat goede onderhoudstips voor je gietijzeren Dutch Oven.

Bekijk de volledige livestream op Youtube en abonneer je op ons kanaal!

 

Ingrediënten

  • 450 g bloem

  • 5 g suiker

  • 6 g gedroogde gist

  • 375 ml lauwwarm water

  • 20 g zachte, ongezouten boter

  • 11 g zout

  • Benodigdheden

  • Dutch Oven

  • Hitteschild

  • RVS rooster

  • Zowie Tak

    Geschreven door:

    Barst van de energie en zet zijn jarenlange ervaring als chef in om jou de fijne kneepjes te leren. Naast de workshops bouwt hij horeca concepten, schrijft recepten en is auteur van Het ultieme kamado boek.

    Bekijk team BBQ