We kennen het nu beroemde broodje allemaal wel uit de film Chef. Maar hoe maak je dat broodje nou precies op de barbecue in plaats van in een foodtruck? We zijn erin gedoken en hebben het recept nagemaakt en omgetoverd naar barbecue waardig broodje. Om dit recept te kunnen maken heb je wel stevige trek nodig of 2 andere personen die je helpen bij het eten van dit machtige broodje. Ps. het vergt enige marineertijd maar dit is het meer dan waard!
Recept note: dit recept is gemaakt voor een Dutch Oven met een inhoud van 4,5 liter. Voor een grotere of kleinere DO is het raadzaam het recept volume daarop aan te passen. Dit recept is gemaakt op een pellet BBQ, dit omdat dit model gemakkelijk te gebruiken is bij een indirecte bereiding. De Dutch Oven past hier goed in. Natuurlijk kun je dit recept ook maken op een kamado. Maak dan gebruik van een plate setter (hitteschild).
Het varkentje in de marinade leggen
We beginnen met het maken van de marinade. Snij de witte ui in reepjes, dit mag wat grof. De teentjes knoflook pellen we en pletten we met het mes. De limoen en sinaasappels schil raspen we en hierna knijpen we de limoen uit. Bij de sinaasappels halen we de overgebleven schil eraf en snijden we het vruchtvlees grof. Dit doen we allemaal in een mengkom. Snij de peterselie grof en voeg dit samen met de gedroogde oregano, peperkorrels en grof zeezout toe. Giet hier de rum en olijfolie bij. Meng het geheel goed door elkaar.
Neem nu de varkens nek en haal overtollig vet eraf. Je kunt dit toevoegen aan de marinade voor nog meer smaak. Leg de nek in een bak of in een vacuümzak en giet de marinade erbij. Plaats hem in de koelkast en laat voor 24 uur marineren. Haal hem er 2 uur voor gebruik uit zodat hij alvast op kamertemperatuur kan komen.
Let’s get cooking
Stook de barbecue op tot 110 graden indirect. Zet de Dutch Oven erin en laat deze warm worden (niet heet). Leg de varkensnek in de Dutch Oven en giet de marinade erbij. Gaar nu rustig tot een kern van 60 graden. Om de temperatuur perfect in de gaten te houden kun je een bluetooth kerntemperatuurmeter gebruiken, zoals de Cookperfect.
Haal de Dutch Oven uit de de barbecue en stook deze hierna op tot 200 graden. Wanneer de barbecue deze temperatuur heeft bereikt kun je de varkens nek op het rooster leggen. We gaan hem een mooie krokante korst geven. Gaar de kern door tot 70 graden en laat hem daarna rusten in Butcher paper. Verlaag de barbecue temperatuur weer naar 180 graden om straks het broodje te bakken.
Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept
Van marinade naar saus
Maak de marinade helemaal glad met behulp van een staafmixer. Dit kun je het beste doen in een maatbeker zodat je er zeker van bent dat je het gietijzer van de DO niet beschadigd. Kook de saus nu in tot een gewenste dikte, maar nog wel strijkbaar.
Let’s make a Cubano!
Prep nu de ingrediënten voor op de cubano. Snij de augurk in de lengte in plakjes en schaaf de plakken kaas. Snij het brood in de lengte door en bestrijk het met de saus aan de binnenkant met behulp van een kwastje. Leg nu eerst de augurk erop, hier boven op de ham en smeer er dan een dikke laag Smooth Piccalilly van Saus.Guru op. Trancheer de varkens nek en beleg het broodje er royaal mee. Als laatste leggen we de kaas mix erop waarna we het broodje kunnen dicht maken. Bestrijk nu ook de buiten kant met de saus. Je kunt ook geklaarde roomboter als in de film gebruiken alleen vonden wij hier veel meer smaak aanzitten. Leg nu het broodje terug in de barbecue en wacht tot de korst goudbruin is en de kaas gesmolten. Snij stevig door en verdeel in gelijke stukken over het aantal personen.
Enjoy Cooking!
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Geschreven door:
Dennis Werner
Nooit inspiratie gebrek. Knoop een gesprek met Dennis aan en hij zal je alle mogelijkheden qua technieken en ingrediënten enthousiast vertellen. Fulltime bezig met BBQ & werkt bij saus.guru.
Bekijk team BBQ