Babyback ribs zijn de heerlijke spareribs met zacht vlees en een fris sausje van De dochter van de Burgemeester blond van Brouwerij de Magistraat. Thomas geeft tips en technieken hoe dit het beste en lekkerste kan bereiden! Daarnaast kan je het volledige recept terugvinden in het Ultieme Bier- & BBQ boek!
Voorbereiding
Eerst verwijder je het vlies van de achterkant van de ribben, of snijd je deze kruislings in, zodat het vlees niet taai wordt. Het verwijderen van het vlies gaat als volgt: je wipt met een mes onder het vlies, zodat er een opening komt. Vervolgens trek je hem verder los met je handen. Wanneer je spareribs uit de diepvries hebt kan het zijn dat deze makkelijk scheuren. Dat is geen probleem; je kunt vaker opnieuw een beginnetje maken. De babyback ribs zijn de meest gangbare spareribs in Nederland. Deze spareribs liggen net wat hoger liggen dan de buikribben. Wil je meer informatie hoe je spareribs kan bereiden? In deze blog, laat Thomas samen met Filip zien hoe je de ultieme wedstrijd spareribs maakt.
Rub maken
Voor de rub begin je met 4 eetlepels grof zeezout, 2 eetlepels zwarte peper, 4 eetlepels paprikapoeder, 4 eetlepels rietsuiker, 2 theelepels gedroogde oregano, 2 theelepels gedroogde tijm, 1 theelepel knoflookpoeder en 1 theelepeltje komijnpoeder. Vervolgens mix je dit goed door elkaar. Tip voor de chef de rubshaker! Voordat je de ribben gaat kruiden, smeer je ze in met gele mosterd, gebruik hiervoor een siliconen kwast. Dit zorgt ervoor dat de rub beter blijft plakken en sneller intrekt. Dit doe je zowel aan de boven- als onderkant van de ribs en druk het lichtjes aan.
Het Ultieme Bier-en BBQboek
Wil je meer van dit soort recepten? Koop dan Het Ultieme Bier- en BBQboek. Bier is een welkome gast bij elke barbecue. Jeroen Hazebroek en Harry Havinga, samen meer dan 60 jaar barbecue-ervaring, combineren in dit boek hun liefde voor grillen en brouwen. De vuistregel is: Je maakt het gerecht met het type bier dat je erbij zou willen drinken.
Ribben grillen
Vervolgens zet je je volledig indirecte opstelling in je BBQ en verhit je die tot 150 °C. Voeg 2 appel rookchunks toe tussen de kolen. De chunks gebruik je om wat langer te roken ongeveer 1,5 uur. Je vult de druippan met een bodempje water. Vervolgens leg je de druippan op het hitteschild, zodat deze mooi schoon blijft. En het water in de druippan zorgt ervoor dat het vet wat er van de spareribs afkomt niet aanbrandt in je BBQ. Tijd om de ribben te grillen! Leg je de ribben haaks in het ribbenrek, op die manier kan de rook langs de spareribs. Of leg ze direct op het rooster met de bolle kant omhoog. Sluit het deksel en rook de ribben 1,5 uur, tot de kruiden indrogen en binden aan het vlees (een bark hebben gemaakt) en het vet aan de randen begint te glanzen.
Ribben op smaak maken
Benieuwd naar alle ingrediënten van het recept? In het Ultieme Bier- en BBQboek staan alle ingrediënten van het recept. Thomas maakt nog een heerlijk chunky saus van: 2 el zonnebloemolie of roomboter, 1 witte ui, 3 tenen knoflook, 1 el tomatenpuree, 1el mosterd, 100 ml pilsener, sap van 2 sinaasappels, 500 ml gezeefde tomaten, blaadjes van 1 takje verse tijm. 5 blaadjes basilicum, 20 ml honing, 15 ml moutazijn, hot sauce, zout en peper. Wanneer je de chunky saus hebt gemaakt, leg je 4 grote stukken aluminiumfolie op elkaar. De ribben leg je met de bolle kant op het folie en leg wat blokjes boter op de ribs en een scheutje bier. Daarna vouw je het aluminium zo strak mogelijk dicht en zorg je ervoor dat het aluminium goed dicht zit en de stoom niet kan ontsnappen. Gebruik ook dikke aluminium folie, wanneer je huishoud aluminium folie gebruikt kunnen de botjes door het aluminium perforeren. Daarna pak je ook de andere ribben op dezelfde manier in. Vervolgens maak je het rooster even schoon, zodat het folie minder snel aan het rooster blijft plakken. Leg je de ribben in de BBQ, deze mag je ook kruis links op stapelen. De temperatuur van de BBQ houd je op 150 °C en na ongeveer 1 uurtje mogen de ribs eruit. Vervolgens pak je de ribben uit en het vocht wat in de pakketjes zit, voeg je toe aan de chunky saus en roer je dit goed door. Bestrijk de ribben met een kwast royaal met de chunky saus. Leg ze daarna 10 minuten terug op de BBQ op 160 – 170 °C. Haal de ribben uit de BBQ en voeg eventueel nog wat saus toe op de ribben.
Smakelijk!
Tip! Deze producten kan je gebruiken in dit recept
- -15%-15%
Smokin’ Flavours rookchunks appel 1,5kg
- Lekker bij varken, vis & gevogelte
- Online op voorraad
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Geschreven door:
Thomas Rijkers
Wanneer je een workshop bij ons komt volgen kan het zo maar zo zijn dat Thomas je aan de hand neemt. Na 8 jaar als docent koken staat hij nu bij ons voor de “klas” om jou zoveel mogelijk te leren. Door zijn jarenlange ervaring in de horeca en velen vuurshows als demo-chef voor OFYR, kan hij niet wachten om zijn BBQ kennis met je te delen.
Bekijk team BBQ