Waarschijnlijk hoef ik je niet te vertellen dat pizza's uit de BBQ (zelf gebruik ik hier de kamado voor) verrukkelijk zijn. Het is altijd een succes, hoe je het ook doet en hoeveel je er ook maakt. Het leuke ervan is dat je eindeloos kunt variëren. De basis van veel pizza’s is een tomatensaus maar dit hoeft niet het uitgangspunt te zijn! Hierom deel ik 4 heerlijke pizza recepten zonder tomatensaus, en we sluiten af met de beste tips voor de perfecte pizza!
Pizza met geitenkaas en courgette
Ingrediënten
250 gram geitenkaas
100 gram crème fraîche
Olijfolie
Halve courgette
1 rode ui
Balsamico crème
Paar takjes tijm
Paar takjes oregano
Bereiding
- Meng de geitenkaas, crème fraiche samen met een flinke scheut olijfolie tot een smeerbare pasta. Snij de courgette in zo dun mogelijke plakjes, de rode ui in halve ringen.
- Verspreid de pasta over de bodem en verspreid de plakjes courgette, rode ui, tijm en oregano over de pizza.
- Bak de pizza op de pizzasteen goudbruin.
- Dresseer met een lekkere olijfolie en de balsamico crème en draai er nog wat peper & zout overheen.
Pizza met peer en gorgonzola
Ingrediënten
3 peren
250 gram gorgonzola
1 rode ui
4 walnoten
Handje rucola
Olijfolie
Peper & zout
Bereiding
- Snijd de peer in plakjes, rode ui in halve ringen en verbrokkel de walnoten.
- Smeer de pizzabodem in met olijfolie met een siliconen kwast.
- Leg de plakjes peer op de bodem, sprenkel de rode ui en walnoten eroverheen en kruimel de gorgonzola er overheen.
- Bak de pizza op de pizzasteen goudbruin.
- Dresseer met rucola en draai er wat versgemalen peper & zout overheen.
Pizza met feta, tomaat en aubergine
Oké deze pizza is niet helemaal tomaatloos :). We gebruiken in deze pizza wel hoge kwaliteit tomaten. Ken je honingtomaten? Ze zijn verrukkelijk en verkrijgbaar bij de groentespeciaalzaak.
Ingrediënten
250 gram feta
4 honingtomaten
1 Aubergine
Paar takjes munt
Olijfolie
Peper & zout
Bereidingswijze
- Besmeer de aubergine met olijfolie en grill deze om & om gaar. Snij de tomaten in plakjes, versnipper de munt.
- Smeer de pizzabodem in met olijfolie met een siliconen kwast.
- Verspreid de tomaten, aubergine en feta over de pizzabodem.
- Bak de pizza op de pizzasteen goudbruin.
- Dresseer met olijfolie, peper & zout en verspreid de munt er overheen.
Pizza met ricotta, knoflook, mozzarella en baby artisjokharten
Ingrediënten
250 gram ricotta
2 tenen knoflook
Halve bol mozarella
Handje baby artisjokharten
Olijfolie
Peper & zout
Bereidingswijze
- Meng de ricotta met de knoflook en een scheutje olijfolie tot een spread. Laat de artisjokharten uitlekken en snij ze in partjes
- Besmeer de bodem met de ricotta spread en verdeel de mozzarella erover
- Verspreid de artisjokharten over de pizza
- Draai flink wat verse peper er overheen
Tips voor de perfecte pizza
Dan nog een aantal tips voor de perfecte pizza! We krijgen vaak vragen hierover dus doe er vooral je voordeel mee. Ik schrijf de tips voor de kamado BBQ zoals de Big Green Egg, Kamado Joe en Bastard. Maar de principes van de tips gelden voor iedere BBQ natuurlijk.
- Hoe dikker het deeg, hoe lager de temperatuur van de kamado. Lukt het je om een zeer dun deeg te rollen kan de temperatuur van de kamado prima boven de 300 houden, heb je een wat dikker deeg blijf dan vooral (ver) onder de 300. Het risico is anders dat de onderkant van de bodem al verbrand is, terwijl de garnituren aan de bovenkant nog niet voldoende gaar zijn. In mijn ervaring is 270 graden een fantastische temperatuur om meerdere pizza’s te maken.
- Beleg een pizza vooral niet te dik! Het gaat om de kracht van de combinatie van een aantal ingrediënten. Wil je meer ingrediënten toevoegen, maak dan gewoon nog een andere pizza 🙂
- Zorg ervoor dat het deeg niet te nat is, anders blijft het plakken aan de pizzasteen, pizzaschep of op je werkbank. Het makkelijkste vind ik is de pizza op de pizzaschep maken en vervolgens in de kamado te schuiven. Gebruik altijd een aluminium pizzaschep hiervoor, geen houten.
- Blijft je deeg toch plakken? Gebruik dan maismeel of griesmeel. Een grover meel waar de pizza lekker over kan rollen. Gebruik geen bloem, dit is te fijnmazig en verbrand bovendien direct.
- Let op de opstelling. Eerst de plate setter / conveggtor, dan het rvs rooster en daar bovenop de pizzasteen. Pizzasteen minimaal 20 minuten voorverwarmen.
- Pas op backdraft! De steekvlam die uit je kamado komt. Doordat je op hoge temperatuur bezig bent bouw je makkelijk een onderdruk op binnen de kamado, wanneer die ineens vrij komt doordat je het deksel in één keer open doet krijg je een steekvlam. Daarom altijd het deksel in twee keer open doen: eerst op een kiertje, lucht laten pakken en vervolgens helemaal open.