RECEPT VOOR PASTADEEG
Je legt 500 gram bloem om het aanrecht en maakt hier vervolgens een kuiltje in. In dit kuiltje doe je de eieren en een snufje zout. Kneed vervolgens het deeg ongeveer 10 minuten, totdat het elastisch aanvoelt. Als het deeg te hard is. voeg dan een beetje water toe. Bedek het deeg met de huishoudfolie en laat het ongeveer een uur rusten. Rol het deeg in een lap van ongeveer 3mm dikte en geef de pasta de gewenste vorm. Wanneer je de pasta gevormd heb, kook je het in gezouten water.
RECEPT VOOR PIZZADEEG
Bestuif het werkblad met wat bloem en maak hierop een bergje van de bloem. Meng het zout en de bloem en giet hier het gistmengsel en de olijfolie over. Kneed het deeg en doe deze in een schaal en dek af met een vochtige theedoek en zet deze op een warme plek weg. (bijvoorbeeld naast de oven of verwarming). Laat het goed rijzen. Kneed het deeg, als het ongeveer twee keer zo groot gerezen, nog een keer goed door en verdeel in de juiste portie per pizza. Rol elke portie uit tot een pizza; in principe geldt: hoe dunner, hoe beter!
WAT IS TIPO 00 VOOR PIZZA EN PASTA DEEG
Voor het maken van een goede pizzabodem is het belangrijk om gebruik te maken van een speciaal type meel. Dit meel staat bekend als “farina 00 di grano tenero” in het Italiaans en wordt in het Nederlands “Italiaans 00 meel voor pasta” genoemd. De term “00” verwijst naar de uitmalingsgraad van het meel. Type 00 is het meest fijngemalen meel dat beschikbaar is, gevolgd door type 0, type 1, type 2 en type 3. Door te kiezen voor type 00 meel, zorg je voor een fijn en soepel deeg waarmee je een heerlijk knapperige pizzabodem kunt creëren.