2024 is inmiddels al flink van start , hoog tijd om jou warm te maken voor dit nieuwe jaar. Of je nu een beginner of meer ervaring hebt, bij ons kun je terecht voor de lekkerste recepten en de mooiste producten.Om jou te inspireren op het gebied van food en BBQ hebben wij de trends voor 2024 op een rijtje gezet. In dit artikel vind je wat Thomas betreft de bbq trends voor 2024. Natuurlijk zijn er nog veel meer ontwikkelingen op het gebied van bbq’en. Wil je nu echt niets missen? Abonneer je op onze nieuwsbrief. Wij dagen je met dit artikel uit om je grenzen te verleggen en te experimenteren met deze trends en gadgets.

It all happens outside your comfort zone

Bij BBQ Experience Center helpen we je graag met jouw outdoor cooking adventure. Misschien dat jij dit jaar die ene combinatie ontdekt waarmee jij jouw gasten omver blaast. Misschien heb je vorig jaar een beginnerscursus gevolgd en ben je nu klaar voor een masterclass? Neem een kijkje in onze workshop agenda voor de mogelijkheden. Wellicht steak je er nog wat van op. 😉

1. Everyday is BBQ day

Een BBQ wordt vaak geassocieerd met de zomer. De supermarkten liggen dan ook vol met het jaarlijkse BBQ assortiment (en natuurlijk stokbrood). Wat je dit jaar meer gaat zien is dat de bbq niet meer gebonden zit aan de zomer. Door de veelzijdigheid van de bbq kan je er meer mee dan je denkt. Zo maakte Thomas bijvoorbeeld een herfstig stoofvlees gerecht met de Dutch oven.

Bekijk de video

2. Buiten koken met open vuur

Een ontwikkeling die we ook steeds meer zien toenemen is de open vuur BBQ. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de modellen van OFYR. Zoals we bij trend 1 beschrijven is de BBQ het hele jaar door te gebruiken. Door een open vuur BBQ creëer je sfeer en mooie momenten samen. Door de ronde vorm kan iedereen samen grillen. Deze BBQ-trend sluit perfect aan bij de missie van BBQ Experience Center.

Bekijk alle open vuur BBQ’s

BBQ-trends-2024-ofyr

3. Dat is (plant) aardig van je.

Iets wat we het afgelopen jaar ook steeds meer voorbij zien komen zijn de ‘plantbased’ en ‘vegetable’ producten. Voorheen waren er vaak een of twee opties zonder vlees op een menu. Tegenwoordig zie je steeds meer merken en restaurants met ‘meatless’ varianten komen. Vegetarisch koken is meer dan een salade. Mocht je nog inspiratie zoeken dan zou je eens de vegetarische pulled pork van oesterzwammen kunnen bereiden. Meer een zoetekauw? Probeer dan eens onze marshmallow panpizza recept.

Bekijk onze vegetarische recepten!

Ook in ons assortiment zijn we vlees alternatieven gaan toevoegen. De alternatieven die wij aanbieden zijn van Redefine Meat. Zij zijn ervan overtuigd dat de wereld beter kan worden door de ontwikkeling van hoogwaardige, plantaardige vleesalternatieven. Zij bestuderen vlees tot in de kleinste details om zelf het beste hoogwaardige vleesalternatief te creëren.

Is vegetarisch (nog) niet helemaal jouw ding? Wat je ook veel mensen ziet toepassen is de 80%-20% (80% groenten – 20% vlees) regel toepassen bij het koken. Zo draag je toch bij aan een stukje duurzaamheid.

Ontdek ons assortiment

4. Populaire BBQ’s in 2024 

Als je onze showroom binnen treedt dan struin je als eerst op ons kamado-assortiment. Dit is wat ons betreft de populairste BBQ van dit moment. Iets waar we een stijgende vraag naar zien in Nederland zijn gasbarbecues. Zo beweert het merk Napoleon dat mensen in tijden van crisis terug willen naar de basis of hetgeen wat ze vertrouwen. Wat ons betreft, heeft Napoleon de beste gas grill op de markt. Voor veel mensen is barbecueën op een gasbarbecue niet het échte barbecueën.

Toch zijn er redenen waarom mensen wel voor een gasbarbecue kiezen. De temperatuur is makkelijker te regelen en de barbecue zorgt voor minder overlast. Bovendien beschikken de meeste modellen van Napoleon over een infrarood achter- en/of zijbrander. Ook zijn sommige barbecues uitgerust met een systeem waarbij je rooksnippers kan toevoegen.

De meest genoemde reden voor mensen om geen gasbarbecue als nieuwe BBQ aan te schaffen is, omdat ze bang zijn dat dit invloed heeft op de smaak. Wat de meeste smaak bepaald van je gerecht is de hitte van je barbecue. De Flavorizer Bar of Sear Plates van Napoleon zorgen ervoor dat het vet op de warme platen komt. Dit geeft hetzelfde effect als het druppeltje vet wat bij het grillen in de houtskool komt.

Wij hebben eens een testje gedaan en twee dezelfde stukken vlees bereid op een houtskool en een gas grill. Voor onze chefs was het zelfs lastig om een verschil aan te duiden tussen de beide stukken vlees. We moesten hier wel wat trucjes voor uithalen, namelijk werken met wat rookhout en een gietijzeren rooster. Maar het is dus, met wat extra moeite, zeker mogelijk om de ‘echte’ BBQ smaak te krijgen met een gas BBQ.

Napoleon Phantom Prestige 500

The best of both worlds

Waarom zou je kiezen als het ook allebei kan? Bij een Napoleon is het ook mogelijk om te werken met een zogenoemde houtskoolinzet. Op deze manier is het supermakkelijk om met behulp van de gasbrander de houtskool aan te steken. Wij adviseren voor dit gebruik een lichte houtskool, bijvoorbeeld de Smokin’ Flavours European Oak

5. Een product met een verhaal

Een trend die we steeds meer zien opkomen zijn producten met een verhaal. Op onze website verkopen we steeds meer producten met een verhaal.

De sojasaus van Tomasu is hier een mooi voorbeeld van. Tomasu Sojasaus is de enige micro gebrouwen sojasaus in Europa en vindt zijn oorsprong in Rotterdam, Nederland. Het merk heeft in de Hoeksche Waard zijn eigen sojabonen en tarwe verbouwd. Deze ingrediënten worden gecombineerd met bronwater en grof zeezout, geoogst in Bretagne, Frankrijk. De fermentatie wordt gestart door de toevoeging van Tomasu’s eigen schimmel, Aspergillus Oryzae Tomasu. Het hele proces van een single barrel journey duurt minimaal 3 jaar. Door dit hele proces heeft Tomasu zijn fijne, diepe en subtiele smaak.

Een merk die hier ook zeker een voorbeeld van is, is Zeeuwsche Zoute. Zout is iets wat al sinds de Romeinse tijd in Zeeland uit de zee werd gewonnen. Dit ambacht ontwikkelde zich verder in de middeleeuwen. Deze oude traditie wordt voortgezet door Zoutziederij Zeeuwsche Zoute. Een aantal jaren onderzoek heeft ervoor gezorgd dat deze zoutziederij nieuwe varianten heeft ontwikkeld. Deze nieuwe varianten zijn verkrijgbaar in verschillende smaken. Zo is er puur– en gerookt zout of zout met zeekraal, wakame en zwarte knoflook

  • -15%
    zeeuwsche-zoute-gerookt-glazen-pot
    -15%

    Gerookt Zout Zeeuwsche Zoute

    • Voor een rokerige smaak aan je gerechten
    • Online op voorraad
  • -15%
    zeeuwsche-zoute-puur-glazen-pot
    -15%

    Puur Zout Zeeuwsche Zoute

    • Puur zout uit de Oosterschelde
    • Leverbaar met iets langere levertijd
  • -15%
    zeeuwsche-zoute-zwarte-knoflook-glazen-pot
    -15%

    Zwarte Knoflook Zout Zeeuwsche Zoute

    • De ideale smaakmaker
    • Online op voorraad

6. Inspector BBQ gadget

De technologie is de toekomst en is hierdoor flink in opmars. Op het gebied van barbecueën zien we hier ook steeds meer ontwikkelingen in.

De Meater 2+

Zo zie je steeds meer thermometers met een app. Een voorbeeld hiervan is de Meater plus 2+ In de (gratis) app stel je de gewenste waarden in en stel je een alarm is als de gewenste temperatuur is bereikt. Ook geeft de app een indicatie hoelang het nog duurt voor je eten klaar is. De Meater 2+ is pas sinds kort uit, deze heeft een dunnere probe dan de Meater en bevat die ook meer sensoren dan de eerste variant, waardoor je temperatuur perfect wordt gemeten.

BBQ-trends-2024-Meater-2-plus

Elektrische BBQ’s

Verder zien we ook steeds meer elektronisch aangestuurde BBQ’s zoals de modellen van Traeger. Deze houtgestookte pellet grills zijn elektronisch in te stellen. Dit maakt het een enorm gebruiksvriendelijke BBQ. Een mooi voorbeeld van een andere elektrische BBQ is de Kamado Joe Konnected Joe. Deze kamado barbecue bevat onder andere een keramische grill op wifi en een automatische aansteker om de houtskool onmiddellijk aan te steken. Deze BBQ verbind je met je wifi en is in te stellen via het digitale display van de kamado of via de handige app op je mobiel.

7. Draaien en braaien

Een authentieke manier van braaien door de jaren heen is met een draaispit. Door gebruik te maken van een spit word je vlees minder snel droog. Doordat het vlees draait, zorgt het ervoor dat er continu vet op komt. Werken met een spit is superveelzijdig. Je kunt er niet alleen kip mee bereiden, maar ook groenten en vis.

Tegenwoordig is voor iedere barbecue wel een spit te vinden. Voor de kamado kun je kiezen uit het LetzQ spit, Spit of Fire, Monolith en Kamado Joe. Ook hebben wij bij de Masterbuilt Gravity Fed, bij de Zuid-Afrikaanse braai van Home Fires en zelfs bij OFYR een spit van Spit on Fire.

Uiteraard zijn er ook nog een hoop andere spit producten waar je mee kunt experimenteren. Op zoek naar inspiratie om aan je spit te rijgen? Thomas maakte de lekkerste Pita Gyros met een spit. In deze video laat hij je ook stap voor stap zien hoe je alles uit je spit kunt halen. Door deze vaardigheden ben jij binnen no-time een spit pro.

Bekijk de video!

Picanha-van-het-spit

8. Kwaliteit boven kwantiteit

We zien dat steeds meer mensen kiezen voor beter vlees en vis. Ze eten liever 1x per week goede kwaliteit dan meerdere keren mindere kwaliteit. Bij een slagerij is het vlees over het algemeen van hogere kwaliteit dan in de supermarkt. Vlees van de slager kan ook voordelen hebben op het gebied van lokale betrokkenheid en duurzaamheid. Ze werken vaak samen met lokale boerderijen en vaste leveranciers. Hierdoor is het mogelijk om vlees van dieren te krijgen die op een verantwoorde manier zijn behandeld.

Ook wij zijn van mening dat de beste kwaliteit vlees je gerechten naar een hoger niveau kan tillen. Daarom beschikken wij ook over een divers assortiment van vlees & vis op onze website en in onze showroom. In onze recepten vermelden we ook altijd welke vlees soort we hebben gebruikt. Zo weet jij welke tools je nodig hebt voor de allerbeste gerechten.

Bekijk ons vlees & vis assortiment!

9. Perfect pizza party

Een lekkere pizza gaat er bij iedereen wel in. Pizza is een van de populairste gerechten op de bbq. Om in te spelen op deze trend heeft onze Chef-kok Zowie Tak Het Ultieme Pizzaboek samengesteld. Hij neemt je in dit boek mee in de wereld van Italiaanse klassiekers en moderne varianten.

Om de lekkerste pizza’s te bereiden hebben we ook steeds meer pizzaovens in ons assortiment. Heb je bijvoorbeeld de Ooni Fyra 12 Pizza Oven al gezien? Met deze pizzaoven heb je in slechts 15 minuten een temperatuur bereikt van 500 graden. Zo kun je je pizza’s in slechts 90 seconden krokant bakken. De oven is met zijn 10kg gemakkelijk te dragen en toch groot genoeg om pizza’s van 30cm in te bakken. Doordat hij inklapbaar is, is hij makkelijk mee te nemen naar vrienden/familie of wanneer je een weekendje weg gaat. Zo kun je op elke locatie genieten van de lekkerste pizza’s.

Happy new BBQ year!

Na dit artikel ben je helemaal opgewarmd en klaargestoomd voor dit nieuwe bbq jaar. Mocht je niet kunnen wachten met het ontsteken van je bbq? In dit artikel vind je tips en inspiratie om te bbq’en met dit koude weer! 

Welke trend kan voor jou in 2024 nou echt niet ontbreken? Of welk product gaat er nu per direct in je winkelmand? Lettuce know!

Personeel-charlotte

Geschreven door:

Charlotte laat iedereen graag kennis maken met de nieuwste recepten en zet de kennis van onze chefs om naar de tofste artikelen, recepten en tips voor jouw outdoor cooking adventure! Zij heeft een passie voor reizen en experimenteert dan ook graag met internationale recepten op de BBQ.

Bekijk team BBQ