Zijn jouw steaks ook altijd zwart, schiet continue de vlam in jouw BBQ en mislukken eigenlijk al jouw gerechten? Say no more, BBQ Experience Center to the rescue! Wij gaan jou helpen je gerecht te verbeteren en je beter leren BBQ'en! Wil je beter leren bbq'en? Dat leren we je graag in één van onze workshops! Doe mee met onze winactie en maak kans op het winnen van een workshop naar keuze voor 2 personen t.w.v. 199 euro! Lees snel verder!
In de video onderaan dit blog bericht gaart Thomas oldskool speklappen, hamburgers en saté op een ketel houtskoolbarbecue. Hij geeft je tips om te voorkomen dat je vlees verbrand, zo taai wordt als een schoenzool of dat de vlam in je BBQ schiet. Geen tijd om de video te bekijken? Lees dan onderstaande tips!
Aansteken van een ketelbarbecue
Gebruik geen briketten of chemische aanmaakblokjes maar gebruik mooie kwaliteit houtskool. Wij adviseren om gebruik te maken van European Oak van Smokin’ Flavours. Deze brandt lekker snel en heeft niet al te grote stukken waardoor je snel aan de slag kunt. Deze steken we aan met natuurlijk aanmaakwokkels gemaakt van natuurlijke houtsnippers en aangemaakt met bijenwas. Dat geeft geen smaak af aan je vlees of vis. Op het moment dat de wokkels uitgebrand zijn plaats je het rooster terug op de BBQ en leg je de deksel erop. Zet de schuiven volledig open voor een goede airflow. Na 10 minuten wachten ben je klaar om te grillen!
Directe en indirecte hittezones
Vul je BBQ niet volledig met houtskool, maar vul hem voor 1/3e zodat je verschillende hittezones kunt creëren. Doe dit door je houtskool schuin tegen de kant omhoog te positioneren. Steek vervolgens 3 aanmaakwokkels tussen de houtskool. Zet aan de boven- en onderkant de luchtroosters voor de helft dicht zodat je een goede temperatuur behoud om aan de slag te gaan. Doordat je de houtskool schuin laat aflopen heb je nu een hete zone, middel hete zone en een relatief koele zone gecreëerd. Daarmee kun je bereidingen doen met directe hitte en indirecte hitte.
Tips voor de beste speklap
De indirecte zone (koele zones) kun je perfect gebruiken om je speklap rustig op te laten garen voordat je hem keihard gaat afgrillen op het directe gedeelte (de heetste zone). Doordat je de speklap rustig laat garen kan het vet er mooi uit bakken en voorkom je dat er rook en vlammen ontstaat waardoor je speklap zwart wordt. Zijn de speklappen gaar? Grill ze dan op het directe gedeelte nog even keihard af voor een mooi knapperig korstje. Zorg er wel voor dat je de speklap in beweging houdt. En doe de regelmatig de deksel er weer op zodat je gebruik kunt maken van de airflow.
Tips voor de beste saté
Gebruik kippendijen om een malse kipsaté te maken. De dijen van de kip hebben net wat meer beweging gehad dan de kippenborst of de kipfilet en bevatten meer vet waardoor je een malser sateetje krijgt! Hoe voorkom je dat het stokje van de kipsaté zwart wordt? Door optimaal gebruik te maken van de hittezones die je hebt gemaakt! Leg het vlees op het direct gedeelte (heetste zone) en het stokje op het indirecte gedeelte (minder hete zone) dan blijven de stokjes perfect in tact. Of gebruik RVS spiezen, dan heb je daar geen last van ;-).
Let er op dat er vaak veel suikers zitten in de marinade of rub van de saté. Suiker verbrand snel, dus let op dat je saté niet te hard gaat maar mooi karamelliseerd. Heeft de saté voldoende kleur maar zijn ze nog niet helemaal gaar? Leg ze dan op het indirecte gedeelte weg zodat ze rustig door kunnen garen. Je wil een kerntemperatuur van 72 graden hebben!
Tips voor de beste hamburgers
Zorg ervoor dat je en goede kwaliteit hamburger koopt, van bijvoorbeeld de slager. Die zijn een stukje dikker waardoor je ze mooi rosé kunt bakken zodat je een sappige en zachte burger krijgt.
Grill de hamburgers af op het directe gedeelte (heetste zone) zodat ze een lekkere korst krijgen en grill strepen. Laat de hamburgers zo lang mogelijk liggen op het rooster totdat ze los laten. Als je de hamburger eerder draait dan trek je je hamburger stuk. Keer je burger na een paar minuten zodat je mooie grillstrepen krijgt. Doe daarna met de andere kant hetzelfde.
Je hamburger is gaar als hij een kerntemperatuur heeft van 54 graden. Dan is hij nog lekker rosé van binnen. Heeft hij de juiste kern nog niet bereikt maar wil je voorkomen dat je hamburger te hard gaat? Leg hem dan op het indirecte gedeelte weg om nog rustig door te garen. Liever doorbakken? Maximaal 62 graden anders heb je een gortdroge burger. Nu is hij lekker sappig.
Wil je nu echt dikke grill strepen? Gebruik een gietijzeren rooster. Wil je een dikkere korst? Gebruik dan een gietijzeren plancha.
Zo gaar je alles tegelijkertijd
Gebruik bovenstaande tips. Begin als eerste met de speklappen op het indirecte gedeelte, die hebben langer de tijd nodig om te garen. Leg vervolgens je kipsaté en de hamburgers op het directe erbij. Binnen no time heb je zonder stress een heerlijk maaltje.
Samengevat: neem de tijd, gebruik goede houtskool en creëer verschillende hittezones. Zo kun je zonder stress en zonder gedoe met je vrienden tafelen en een heerlijk maaltje eten.
Winactie: win een workshop naar keuze voor 2 personen t.w.v 199 euro
In onze video’s helpen we je graag om beter te leren BBQ’en. Dat is wat we het allerliefste doen! Bij voorkeur doen we dat in één van onze workshops. Hier ga je onder begeleiding van onze chefs aan de slag gaat met de BBQ om jou een betere BBQ’er te maken. Vanaf nu geven we iedere maand een workshop naar keuze weg voor 2 personen t.w.v 199 euro in één van onze Experience Centers! Meedoen? Bekijk hier de winactie.