Iedereen kent natuurlijk wel de gehaktballetjes van de grote bekende meubelgigant uit Zweden of van de Swedish chef uit de muppetshow. Het eerste traditionele Zweedse recept stamt uit 1755 en je kunt dus wel zeggen dat dit een echte klassieker is. Een leuk gerecht voor jong en oud wat nog lekkerder is als je ze zelf op de barbecue bereid. Serveren in de zelf gemaakte roomsaus met wat cranberry saus bij aardappelpuree en een salade. Of maak de Köttbullar met de roomsaus in een skillet en serveer ze tijdens een feestje. Met Zweedse vlag prikkertjes zal dit bij iedereen in de smaak vallen!

Voorbereidingen

Maak het gemengd gehakt enigszins los in een schaal. Meng in een vijzel de kaneel, nootmuskaat en gemalen kruidnagel. Doe dit kruidenmengsel bij het gehakt. Snij de sjalotten goed fijn en verdeel dit over het gehakt. Ook de gedroogde peterselie en de gemalen beschuiten gaan er bij, samen met de eieren die van te voren zijn los geklopt. Voeg nog peper en zout naar smaak toe en kneed dan het geheel goed door. Draai vervolgens balletjes van ongeveer 30 gram het stuk. Om te zorgen dat ze mooi gevormd worden, is het raadzaam om tijdens dit werk de handen nat te maken. Het gehakt zal hierdoor niet aan de handen plakken. Leg de Zweedse balletjes afgedekt met huishoudfolie in de koelkast om op te stijven.

Zweedse-gehaktballetjes-kamado-recept-bbq-bereiding

Barbecue

Maak ondertussen je barbecue gereed voor een indirecte bereiding op 180 graden. Plaats een halve maan steen (hitteschild) met daar boven een RVS rooster. Aan de andere kant plaats je een halve maan gietijzeren rooster. Borstel het gietijzeren rooster nog even goed schoon en neem het rooster af met wat olijfolie op keukenpapier. Op deze manier is het rooster goed schoon en licht ingevet. Plaats de skillet op het RVS rooster en geef deze ruim de tijd om warm te worden.

Tip! Deze accessoires kun je gebruiken in het recept

  • Sale!
    Smoking-Flavours-skillet 25cm-pose
    Sale!

    Gietijzeren skillet pan Smokin’ Flavours

    • Je meest veelzijdige bbq tool
    • Online op voorraad
  • -15%
    -15%

    RVS tang Smokin’ Flavours

    • Turn it like a pro
    • Online op voorraad
  • Sale!
    Sale!

    Thermapen One

    • Dé must have thermometer
    • Online op voorraad

Köttbullar

Schenk 500 ml runder bouillon in de skillet en breng deze aan de kook. Op het moment dat de bouillon lichtjes begint te borrelen kun je de Zweedse balletjes er in laten glijden. Dit kun veilig en soepel doen met een schuimspaan. Sluit je barbecue en zorg dat deze op 180 graden blijft.

Zweedse-gehaktballetjes-kottbullar-recept-bbq-kamado-biggreenegg

Pak na ongeveer een kwartier de thermapen er bij en check de balletjes of deze de 60-65 graden hebben bereikt. Als dit zo is dan kan de skillet van de barbecue en schep je met de schuimspaan de balletjes er uit en leg ze nog even op het ingevette gietijzeren rooster. Bewaar de boullion om er straks de saus mee te bereiden. Draai de balletjes op het rooster voorzichtig om, zodat je aan beide kanten mooie grillstrepen krijgt. Pak ze er daarna met een tang af en leg ze in de braadschaal.

Zweedse-gehaktballetjes-grillen-kamado-big-green-egg-recept-bbq

De saus

Schenk de runder bouillon in een maatbeker, zodat je verder kunt met de skillet. Zet de skillet op het rooster en smelt hierin de 40 gram roomboter. Meng voorzichtig de bloem er bij en roer deze met een garde goed door de boter. Schenk nu beetje bij beetje 300 ml van de over gehouden bouillon er bij en blijf stevig roeren. Ook de room, mosterd en sojasaus kunnen er nu bij. Laat de saus bij regelmatig roeren indikken. Schep de Zweedse balletjes in de saus en laat het geheel op temperatuur komen.

Zweedse-gehaktballetjes-saus-kottbullar-maken-barbecue-recept

Aan tafel

Serveer de köttbullar in de skillet op tafel met bijvoorbeeld aardappelpuree, een salade en cranberry saus. Smaklig måltid!

Zweedse-gehaktballetjes-met-aardappelpuree-recept-kamado-bbq-bge

Ingrediënten

  • Gemengd gehakt, 500 gram

  • Runderbouillon, 500 ml

  • Gemalen beschuit, 4 stuks

  • Sjalot, 2 stuks

  • Ei, 2 stuks

  • Gedroogde peterselie, 2 el

  • Kaneel, 1 tl

  • Nootmuskaat, 1 tl

  • Gemalen kruidnagel, 1 tl

  • Boter, 40 g

  • Bloem, 40 g

  • Room, 150 ml

  • Sojasaus, 2 tl

  • Dijon mosterd, 2 tl

  • Cranberry jam

  • Peper & zout

  • Benodigdheden

  • Halve maan RVS rooster

  • Halve maan gietijzeren rooster

  • Halve maan hitteschild

  • Skillet

  • Thermapen

  • Tang

  • Braadschaal

  • Maatbeker

  • Vijzel

  • Garde

  • Schuimspaan

  • Mengkom

  • Huishoudfolie

  • Matthijs Kannekens

    Geschreven door:

    Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .

    Bekijk team BBQ