Cinnamon rolls stonden al een tijdje op m’n lijstje om te gaan maken. Ondertussen heb ik dit recept al een paar keer gemaakt (en waar nodig bijgeschaafd) en dat was geen straf. Wat is dit lekker! Met suiker in alle elementen van het recept is dit wel een echte zoete lekkernij én caloriebom. Maar wat maakt dat uit!? Cinnamon rolls zijn té lekker en doen het goed bij bij de koffie of na een avondje barbecuen als dessert. Het bereiden van het deeg, de karamel en de vulling vragen misschien eventjes wat tijd, maar dat maakt de baktijd en het er daarna direct van genieten meteen goed.
Het deeg
Meng de 7 gram droge gist met 60 ml lauw water in een schaaltje en voeg er nog een theelepel suiker aan toe. Wacht nu tot de gist zijn werk doet en er schuim op komt.
Verwarm in een pannetje rustig 120 ml melk met 115 gram boter. Zodra de boter gesmolten is mag het pannetje van het vuur.
Giet de melk met gesmolten boter bij het gistmengsel en roer dit door. Voeg hierna het ei, de rest van de suiker en een snuf zout toe. Ga nu geleidelijk de bloem toevoegen. Het mengen zal al snel over gaan in kneden. Kneed het geheel goed door en voeg wat extra bloem toe als het deeg te plakkerig blijft.
Vet een grote schaal lichtjes in met boter, leg het deeg er in en dek het af met huishoudfolie. Laat het deeg bij kamertemperatuur een uur rijzen.
Karamel
Doe de lichtbruine basterdsuiker in een pannetje en warm dit voorzichtig op, waarbij je continue blijf roeren. Eerst ontstaan er klonten maar na enige tijd smelten deze klonten. Als de suiker vloeibaar is geworden kun je al roerend de boter toevoegen. Ook het vanille extract en de slagroom kunnen toegevoegd worden. Blijf roeren en verwarmen tot de karamel begint te borrelen. Zet op dat moment de pan opzij, zodat de karamel kan afkoelen.
De vulling
Wel de rozijnen een uur van te voren in warm water.
Meng de ingrediënten van het kruidenmengsel in een schaaltje.
Hak de pecannoten met een mes wat kleiner.
Verwarm de roomboter in een pannetje. Als de boter gesmolten is mag het kruidenmengsel er bij en daarna de suiker, de pecannoten en de gewelde rozijnen.
Cinnamon rolls
Vet een bakvorm in en gebruik desnoods ook nog butcher paper of bakpapier op de bodem. Voor dit recept gebruikte ik een bakvorm van 25 x 18 centimeter, waarin 9 cinnamon rolls goed pasten.
Strooi wat bloem op het aanrecht en leg hierop het deeg. Ook hier zou je bakpapier kunnen gebruiken om plakken aan je ondergrond te voorkomen en het oprollen straks te vergemakkelijken. Je vel bakpapier zou dan wel minstens zo groot moeten zijn als je uitgerolde deeg straks.
Rol het met de deegroller uit tot een rechthoekig vlak van zo’n 50 bij 30 centimeter. Het deeg zal dan nog 1 centimeter dik zijn.
Breng de vulling aan op het deeg en verdeel dit over het geheel.
Rol het deeg via de lange zijde op. Snij de rol in 9 gelijke stukken en verdeel de cinnamon rolls in de bakvorm, door ze er rechtop in te zetten.
Giet de karamel tussen open ruimtes tussen de cinnamon rolls, totdat deze tot de helft zijn gevuld.
Barbecue
Stook de barbecue op tot 200 graden Celsius met een indirecte bereiding en de pizzasteen op het grillrooster. De werkwijze om dit te bereiken zal per barbecue verschillen, maar het is van belang dat de onder en bovenhitte goed verdeeld is.
Plaats de bakvorm met cinnamon rolls in het midden van het grillrooster en sluit de barbecue. Heb nu minstens 25-30 minuten geduld tot de cinnamon rolls aan de bovenkant mooi lichtbruin zijn geworden. Een paar minuten langer kan noodzakelijk zijn. Het deeg zal aan de binnenkant nog wat zacht zijn, de buitenkant een beetje krokant en de karamel heerlijk sticky.
Cinnamon rolls zijn het lekkerste zolang ze nog warm zijn. Laat ze dus niet geheel afkoelen of warm ze desnoods (een dag later) op. Deze zoete lekkernij kan voor het opdienen nog worden voorzien van een zelfgemaakte glazuur, maple syrup, slagroom, poedersuiker, overgebleven karamel, ijs ,munt of een combinatie van deze. Hiermee maak je van cinnamon rolls een prachtig dessert!
Tip: wit glazuur maak je heel makkelijk zelf door vier eetlepels poedersuiker te mengen met een klein beetje water en citroensap.
Eet smakelijk!
Ingrediënten
Benodigdheden
Goed recept?
Ontvang regelmatig de beste BBQ recepten in je inbox!
Geschreven door:
Matthijs Kannekens
Het is mooi om culinaire grenzen op te zoeken en uit te proberen. De barbecue speelt hier een grote rol in. Het leukste is als dit kunt delen met anderen. Dit doe ik via recepten, proeverijen en demo’s .
Bekijk team BBQ