"Welke accessoires heb ik naast de barbecue nodig om lekker aan de slag te kunnen?" Is een vraag die we regelmatig gesteld krijgen. Omdat dit per merk en soms per model erg kan verschillen, en je zoveel verschillende kanten op kunt, begrijpen we dit helemaal. Daarom hebben we het hieronder voor je uitgelegd. Zo kom je er achter wat de meest verkochte basis accessoires zijn, wat de mogelijkheden tot uitbereiding zijn, en wat essentieel is voor jou!
Buiten het feit dat ik denk dat dit een van onze langste blogposts wordt, hoop ik veel duidelijkheid te kunnen brengen in wat er allemaal komt kijken bij de aanschaf van een kamado. Ik heb per merk een lijstje gemaakt van accessoires. Deze beginnen bij het meest essentiële en heb ik verder uitgewerkt naar het punt waarbij je barbecue helemaal compleet is en je er alles op kunt doen. We begrijpen dat deze keuze per persoon verschillend is en proberen enkel aan te geven wat voor ons absolute musts zijn! Soms gebruiken we ook items van andere merken dan de kamado zelf, gewoon omdat deze voor ons fijner werken 😉
We hebben het advies verdeeld in de 4 merken en 4 artikelen:
Welk merk accessoires?
In principe adviseren we accessoires die te maken hebben met maatvoering, zoals het hitteschild (conveggtor), gietijzeren rooster, pizzasteen en een hoes van het merk kamado zelf. Dus heb je een Big Green Egg, neem je deze accessoires van Big Green Egg. Heb je een Kamado Joe, neem je dit van Kamado Joe. Dit in verband met de pasvorm en het feit dat deze accessoires op elkaar in zijn gespeeld. Wanneer je het leuk vindt kun je ook de rest van de accessoires van het merk zelf nemen maar dit hoeft natuurlijk niet. We kijken hierin naar de beste prijs/kwaliteit verhouding.
Eerst benieuwd naar de verschillen tussen Big Green Egg, Kamado Joe en The Bastard? Klik hier!
Laten we beginnen bij Big Green Egg. Met 7 verschillende modellen is er een EGG voor elke levensstijl en gelegenheid. De maten van klein naar groot zijn: mini, minimax, small, medium, large, xl en xxl. Vanaf het Large model krijg je de meeste mogelijkheden in accessoires omdat je roosteroppervlak groot genoeg is en de temperatuur perfect te beheersen is.
De maat Large is ons meestverkochte model en heb ik daarom gekozen als voorbeeld.
Belangrijkste accessoires voor de Big Green Egg
ConvEGGtor
De convEGGtor is het meest essentiële accessoire voor de Big Green Egg. Deze steen dient als hitteschild. Door dat hij de directe warmte van de kolen scheid van je gerecht creëer je het effect van een oven. Je gebruikt hem bij vrijwel alle bereidingstechnieken, behalve bij grillen.
ConvEGGtor Basket
De convEGGtor basket zorgt ervoor dat je de convEGGtor kunt plaatsen en verwijderen maar vergroot de mogelijkheden ook enorm. Dit heeft allemaal te maken met het EGG-spander systeem (leg ik later duidelijk uit 😉 ). Voor nu is het misschien leuk om te weten dat je middels dit systeem tegelijkertijd direct en indirect kunt koken, en hier een wok in kunt plaatsen voor de meest lekkere Aziatische gerechten.
Gietijzeren rooster
Gemaakt van de beste kwaliteit gietijzer en perfect om vlees en groenten op te grillen. We adviseren om deze in halve maan vorm aan te schaffen. Bij twee stuks kun je samen een heel rooster vormen maar je kunt ze ook los van elkaar gebruiken, bijvoorbeeld in het EGG-spander systeem (half grillen, half indirect koken).
Rooster lifter
Ideaal om warme roosters uit je kamado te verwijderen. De Grid Lifter van Big Green Egg is absoluut onze favoriet vanwege de stevigheid van de constructie. Alternatieven van andere merken gaan snel stuk is onze ervaring. Het is wel handig om handschoenen te gebruiken in combinatie met de rooster lifter, je gaat toch met je handen de BBQ in en dat kan aardig warm zijn.
Druippan
De grootste functie van een druippan is het opvangen van vet zodat je convEGGtor niet vies wordt. Daarnaast kun hem ook vullen met vocht/sap om een heerlijke smaak aan je eten te geven en je kunt er zelfs gerechtjes in maken. Wij gebruiken het liefst de halve maan druippannen. Ideaal voor een split sessie barbecue of neem er twee om je gehele hitteschild / convEGGtor te bedekken bij een low&slow sessie. Wij zijn fan van de halve maan druippan van The Bastard.
Thermometer
De temperatuur van je gerecht is het allerbelangrijkste bij barbecueën. Met de Thermapen mk4 krijg je in slechts 3 seconden de temperatuur te zien op de tiende graad nauwkeurig. Hij heeft een verlicht display, 360 graden automatisch draaibaar scherm en is waterdicht. Mocht je van de slimme technologie zijn, en alles met je telefoon willen doen, is de CookPerfect of de Meater+ misschien iets voor jou.
Een goed kookboek
Wanneer je een kamado thuis hebt staan of er een aan wilt schaffen is dit hét boek wat je in huis moet hebben. Geschreven door Zowie Tak, bekend van onze workshops en livestreams! Alle beschikbare kennis heeft hij gebundeld in dit boek binnen een prettige hoofdstuk indeling per accessoire. Je gaat van start met informatie over de kamado (maatkeuze, onderhoud, aansteken, gebruik) en gaat vervolgens aan de slag met 90 geweldige recepten met behulp van je hitteschild, gietijzeren rooster, skillet, pizzasteen, dutch oven, spit, wok, enzovoort. Er staan 90 toffe recepten in.
Houtskool, aanmaakwokkels en rookhout
Dit zijn absolute essentials, zonder kun je eigenlijk niet van start. Onze favoriete houtskool voor in de kamado is de Smokin’ Flavours Quebracho houtskool. Een alternatief indien deze niet leverbaar is de Quebraco van Grill Fanatics. Aansteken doe je het makkelijkste met aanmaakwokkels van Smokin’ Flavours.
Wanneer je voor het rookhout een assortiment neemt met cederhouten planken om lekker een product zoals vis, vlees of kaas op te leggen, rooksnippers (appel bijvoorbeeld) voor kort roken van bijvoorbeeld een ribeye en wat rookchunks (de rode wijnvaten chunks of whisky vaten chunks zijn echt super en origineel qua smaak) om een lange low&sessie te doen ben je prima compleet om te starten.
Schoonmaakopties / onderhoud voor Big Green Egg
Kolenmand, de Kick Ash Basket
Een super handig kolenmandje wat je onderin de kamado plaatst. Na elke sessie schud je hem uit boven een vuilniszak om het gruis te verwijderen. De mooie stukken blijven over en hoef je enkel even aan te vullen met nieuw houtskool. Tevens zorgt het mandje voor meer luchtdoorstroming, dus je kamado is sneller op temperatuur én makkelijker te regelen qua temperatuur. De kick ash basket is een goed alternatief voor de originele Fire Bowl van Big Green Egg. De laatst genoemde is duidelijk kwalitatiever (massief RVS) en duurzamer maar is dan ook hoger geprijsd.
Kick Ash Can
Bespaar zeeën van tijd met de Kick Ash Can! Wanneer je je kamado wilt schoonmaken haal je simpel de Kick Ash Can met het overbleven as eruit, gooi je hem leeg en je kunt direct weer aan de slag. De Kick Ash Can kun je ook gebruiken in combinatie met de Fire Bowl van Big Green Egg.
Schoonmaak borstel
Schoonmaken hoort er toch een beetje bij maar dat doen we wel graag 2 keer zo snel. De Dual Brush Grid Scrubber is een handige tool om je grillrooster, convEGGtor en/of pizzasteen snel schoon te maken. Heb je zo enthousiast geschrobt dat één of beide schuursponzen versleten zijn? Dan kan je ze heel eenvoudig vervangen.
De 3-in-1 borstel van Smokin’ Flavours is onze favoriet, hiermee kun je krachtig schrobben en kom je ook tussen het rooster doordat de borstel een kwartslag gedraaid is. Echt super fijn.
Care Spray
Bij gietijzeren producten is het erg belangrijk om het olielaagje te onderhouden. Na gebruik en schoonmaak kun je deze behandelen met de Cast Iron Care Spray. Op deze manier voorkom je dat de items gaan roesten en kun je er langer plezier van hebben.
EGGspander systeem in de Big Green Egg
Bij het EGGSpander Systeem zijn de mogelijkheden eindeloos. We gaan werken op verschillende hoogtes met verschillende roosters. Dit kan door middel van 2 slimme systemen:
Het 2-piece Multi Level Rack bestaat uit 2 onderdelen: een RVS rooster en een verhoger waardoor je op meerdere niveaus kunt werken. Je verdubbelt zo je kookcapaciteit. Oftewel: 2 keer zoveel lekkere creaties. Deze kun je plaatsen op de ConvEGGtor basket. Deze basket is een absolute must-have (en heb ik hierboven al omschreven).
Mocht je echt het maximale uit je EGG willen halen kun je gaan voor de 5-delige EGGspander kit. Dit systeem creëert een oneindig aantal opstellingen en is inclusief RVS rooster en ConvEGGtor basket.
De verschillende rooster die je kunt toepassen zijn:
Gietijzeren rooster halve maan
ConvEGGtor steen / hitteschild halve maan
Nice to have bij de Big Green Egg
Pizzasteen
Ben je een pizza-lover? Dan is dit een echte musthave. De pizzasteen wordt geplaatst boven op het standaard (RVS) rooster in combinatie met de convEGGtor. Met deze opstelling houd je de directe warmte van de kolen tegen en zorg je ervoor dat je pizza niet verbrand. Natuurlijk kun je er ook andere lekkere dingen op maken zoals brood en koekjes. Schep je gerechten makkelijk in en uit de kamado met een pizzaschep. Snijd je pizza gemakkelijk met de pizza cutter van Smokin’ Flavours. Dit merk heeft ook een fijne pizzasteen compleet met houder.
Roterend Spit
Grill bijvoorbeeld een heerlijk kippetje op het LetzQ spit. Deze heeft een RVS draai spit en een elektrische motor van 4 watt die tot wel 15 kilo kan ronddraaien. Plaats het spit in een as houder zodat je hem makkelijk kunt vullen. Combineer het spit met een grillmand voor de knapperigste frietjes en lekkerste gegrilde groenten.
Carbon Wok
Met de Carbon Steel Grill Wok met bamboe spatel (inclusief) ben je van elke culinaire markt thuis. Dankzij de platte bodem staat hij op elk kookoppervlak stabiel.
Gietijzeren skillet
Of je nu veel of weinig tijd hebt, voor de gietijzeren skillet is tijd geen issue. In deze allrounder laat je vlees razendsnel dichtschroeien of juist urenlang smoren of stoven. Maak bijvoorbeeld sirloin steaks, Indonesische Rendang, een aardappelgratin of casserole. Het meeste zul je de skillet misschien wel gebruiken om even snel wat groentjes aan te zetten. Smokin’ Flavours heeft een mooi skillet met handvat in 2 maten. De skillet van Big Green Egg of de skillet van Combekk zijn ook handig met de 2 kleinere handvaten. De laatst genoemde heeft ook een emaille laag (lees hieronder wat dat is).
Dutch Oven van Combekk
Deze gietijzeren allrounder is op alle fronten inzetbaar. De Dutch Oven is ideaal voor stoofschotels, stamppotten, soepen en eenpansgerechten. Het gietijzer verdeelt de warmte over de hele pan en de zware deksel houdt het vocht binnenboord. Of gebruik hem zonder deksel en geef al je ingrediënten die unieke smaak. In beide gevallen blijft je suddervlees heerlijk sappig en mals. Benieuwd? Kom over 4 uur maar terug…
Bij een Dutch Oven is belangrijk om te kijken of je wilt werken met geen, een of meerdere emaille lagen. Zonder emaile heb je eigenlijk onbewerkt gietijzer wat veel smaak afgeeft maar ook snel aanbakt en veel onderhoud nodig heeft. Bastard en Big Green Egg hebben beide een dergelijk product in het assoritment. Met meerdere emaille lagen zoals de Dutch Oven van Big Green Egg heb je eigenlijk geen onderhoud meer, deze werkt super fijn. De Dutch Oven van combekk heeft een enkele emaille laag en is in onze ervaring best of both worlds. Deze is er in 3 kleuren en 2 maten.
Accessoire packs
Advies geven zit in ons DNA. Bij voorkeur doen we dit in persoon in de showroom of een workshop. Op afstand kan het ook via een van onze vele livestreams of we zitten klaar voor je achter de mail, chat of telefoon. Binnen onze keuzehulpen geven we advies over welke accessoires handig zijn bij welke type BBQ. Wil je het jezelf helemaal gemakkelijk maken kies je een pakket en bestel je deze mee met je BBQ. Je kunt dan direct aan de slag. Je kunt ook alle accessoires los bekijken.