Herkomst van ribfingers
Ribfingers zijn afkomstig van de ribben van het varken. Het is het vlees dat tussen de ribben van de buik zit. Ribfingers zijn een relatief nieuw vleesproduct en zijn de laatste jaren steeds populairder geworden.Het vlees bevat een combinatie van mals vlees, vet en kraakbeen, waardoor het zeer smaakvol en sappig is. Een goede vet/vleesverhouding is vereist!
Veel voorkomende varkensrassen gebruikt voor ribfingers
Rib Fingers kunnen gemaakt worden van verschillende rassen varken. Het meest populair zijn ribfingers van het Iberico varken, een ras dat bekend staat om de hoge kwaliteit van het vlees. Het Iberico ras komt oorspronkelijk uit Spanje en Portugal, de varkens leven vrij in de natuur en worden gevoed met eikels, waardoor het vlees een unieke nootachtige smaak krijgt. Andere rassen die gebruikt kunnen worden zijn bijvoorbeeld het Berkshire varken of het Livar varken.
Smaak van ribfingers
Ribfingers hebben een heerlijke smaak en zijn zeer mals en sappig. Het vlees bevat veel vet, waardoor het een rijke smaak heeft. Ribfingers van het Iberico ras hebben een nootachtige smaak door de eikels die de varkens hebben gegeten.
Ribfingers bereiden op de BBQ
Er zijn verschillende manieren om ribfingers te bereiden op de BBQ, afhankelijk van je voorkeur en de gelegenheid. Denk bijvoorbeeld aan een snack bij de borrel, als side voor je bbq platter of voor tussen een stoombroodje.
Ribfingers zijn perfect als snack of borrelhapje tijdens een gezellige barbecue. Kruid het vlees naar wens met je favoriete BBQ rub en grill het direct of indirect tot het mooi bruin en knapperig is. Serveer de ribfingers met een saus of dip. Ribfingers kunnen ook verwerkt worden tot een heerlijke burger. Gaar ze normaal en verwerk ze net zoals een hamburger met je favofiete toppigs in een broodje. In een gerecht doen ze het ook prima, marineer ze bijvoorbeeld in een mengsel van sojasaus, honing, knoflook en chilipeper voor 2 uur, grill ze op de BBQ en serveer met de rest van je gerecht.
Kerntemperatuur van ribfingers
Aangezien ribfingers relatief dun zijn, is het belangrijk om de kerntemperatuur goed in de gaten te houden tijdens het bereiden op de BBQ. De ideale kerntemperatuur hangt af welk ras varken je gebruikt. Doorgaans ligt de temperatuur voor ribfingers ligt tussen de 60 en 65 graden Celsius, maar voor Iberico kun je ook 58 graden aanhouden. Bij deze temperatuur is het vlees nog mooi sappig en mals van binnen, terwijl het aan de buitenkant mooi bruin en knapperig is. Gebruik altijd een vleesthermometer om de kerntemperatuur te meten en voorkom dat het vlees te gaar wordt. .
Advies van de Chef
Rib Fingers zijn ontzettend lekker, zeker Iberico rib fingers hebben al onwijs veel smaak van zichzelf. Het lekkerste vind ik om deze te kruiden met de Angus & Oink – Teriyaki, dit is een lichte rub die er erg lekker bij past. Gaar de rib fingers vervolgens 1,5 uur op 110 graden indirect met een blokje Kersenhout en lak eventueel af met Saus.Guru – Tokio High. Een heerlijke snack voor bij de borrel of op een brioche bun met coleslaw!
Ribfingers in ons assortiment
Ribfingerds recepten van de BBQ
Ben je nog op zoek naar lekkere recepten voor op de BBQ? Onze chefs hebben de lekkerste recepten voor je uitgeschreven.
Borrelplank met ribfingers & chicken wings
De kerstdagen zijn net voorbij en we sluiten het jaar af met een echte knaller. Thomas maakt een feestelijke borrelplank vol met Iberico ribfingers, Chicken Wings, Italiaanse gehaktballetjes en gesmolten Vacherin Mont D’or kaas. Lekker om je notenbroodje in te dippen.
Ribfingers in tortilla
Ribfingers van het Spaanse Iberico varken is een mooi stuk vlees door de goede verhouding van vlees en vet. Het Iberico varken wordt tussen oktober en februari met eikels gevoed en daardoor krijgt het vet een lekkere, kruidige en nootachtige smaak. De ribfingers zijn de repen vlees tussen de botten van de spareribs vandaan. Voor degene die niet van kluiven houdt dus een ideaal gerecht. Het is lekker als hoofdgerecht met bijvoorbeeld frites, in kleine stukjes verdeeld als snack op een borrel, en in dit geval sjiek opgemaakt in een theeglas. Net even iets anders (en verassend lekker) als zoet hartige gang in een high tea.
Aziatische ribfingers
Iberico Ribfingers, volgens ingewijde de bbq trend van 2019 en wat ons betreft ook van 2020 en 2021. Damn! Een prachtig en smaakvol stuk vlees, enorm veelzijdig en het vlees leent zich prima voor zowel low en slow als hot en fast bereiding. Het vlees is best wel vet, dus daarom hebben we het garnituur lekker licht en zomers gemaakt. Een heerlijk zomers gerecht, en gegarandeerd succes!