Herkomst van buikspek
Buikspek is afkomstig van de buikwand van het varken. Het is een vettig stuk vlees met een stevige textuur en een hoog smaakgehalte. Buikspek wordt veel gebruikt in de Aziatische keuken, maar wordt ook steeds meer gebruikt in de Westerse keuken.
Veel voorkomende varkensrassen gebruikt voor buikspek
Er zijn verschillende rassen varkens die gebruikt worden voor de bereiding van buikspek. Zo staat het Iberico varken bekend om zijn smaakvolle vet met een nootachtige smaak. Het Mangalica varken heeft een hoog vetgehalte en een unieke, wilde smaak. Ook het Duroc varken wordt vaak gebruikt voor de productie van buikspek vanwege het hoge vetgehalte en de uitstekende smaak. Ons varkensvlees bevat een mooie verhouding vet vlees, wat zorgt voor een optimale smaak en malsheid!
Smaak van buikspek
Buikspek heeft een rijke, vlezige smaak en een zachte textuur. Het vlees bevat een hoog gehalte aan vet, wat zorgt voor een sappige en malse smaak. Door het vlees op de BBQ te bereiden, krijgt het een knapperige buitenkant en een zachte binnenkant met een rijke smaak.
Buikspek bereiden op de BBQ
Buikspek kan op verschillende manieren bereid worden op de BBQ. Meestal wordt het langzaam gegaard (slowcooking) met flink wat rook. Een bereidingstijd van 6 – 8 uur is geen uitzondering. Het buikspek is al veel eerder gaar, maar door de lange bereidingstijd wordt het botermals. Indien gewenst zet je er nog een krokant laagje aan door het zwoerd hard af te grillen.
Kerntemperatuur van buikspek
De kerntemperatuur van buikspek op de BBQ is belangrijk om het vlees op de juiste manier te bereiden. De kerntemperatuur zou tussen de 70°C en 75°C moeten liggen. Gaar je heel langzaam op een lage temperatuur kun je zelfs tot 85 graden, het resultaat is boterzacht en sappig vlees, het is zeker het wachten waard! Het is aan te raden om de kerntemperatuur te meten met een vleesthermometer om er zeker van te zijn dat het vlees de juiste temperatuur heeft bereikt.
Aansnijden van buikspek
Het aansnijden van een stuk buikspek wat botermals is, is een feestje voor je mes. Deze zal er doorheen glijden. Wanneer je een stuk buikspek hebt gegaard is het mooi om er plakken van te snijden, tegen de draad van het vlees in. Zo behoud je de structuur van het vlees. De draad van buikspek loopt parallel aan de huid.
Buikspek in ons assortiment
Buikspek recepten van de BBQ
Ben je nog op zoek naar lekkere recepten voor op de BBQ? Onze chefs hebben de lekkerste recepten voor je uitgeschreven.
Low & Slow Buikspek
Buikspek is echt zo lekker, maar nog lekkerder met een krokante korst! Buikspek kan je op een tal van manieren bereiden, maar in dit recept gaan we aan de slag met low & slow. Het frisse van de zuurkool zorgt voor een perfecte balans met het vet van het buikspek.
Sushi bowl sticky buikspek, kimchi en sushi rijst
Dit recept kun je zien als tweeluik. Het buikspek is prima apart te maken, maar je kunt het daarna ook verwerken in de sushi bowl. Met het buikspek doe je ook nog veel andere lekkere dingen. Wat garnituren erbij grillen, een zoetzuur erbij, laat je creativiteit gaan! Dit recept is speciaal door Saus.Guru voor BBQ Experience Center ontwikkeld met de nieuwe pitmaster rubs en sauzen. Ze zijn niet volledig in detail uitgewerkt om wat creativiteit voor jou als chef over te laten, vandaar het niveau gemiddeld.
Broodje buikspek met appelstroop
Er zijn al veel recepten met buikspek en deze kan er ook nog wel bij! Bij dit recept vallen de verschillende smaken van de rub, de saus en de zuren perfect samen tussen een krokant broodje. Het buikspek gaan we 48 uur lang pekelen, 24 uur marineren, warm roken tot 80 graden kern en daarna grillen. Het gegrilde buikspek lakken we af met een zelf gemaakte saus van appelstroop. Ook de rode biet in zoet zuur maken we zelf. En ook dat mag al enkele dagen van te voren, want hoe langer de rode biet in het zoet zuur staat des beter deze wordt.